Courtney Summers: Sadie


 
Cold Creekin pienessä kaupungissa 19-vuotias Sadie voi luottaa vain itseensä. Hänen äitinsä jätti Sadien ja tämän pikkusiskon Mattien omilleen, kun tytöt olivat pieniä. Kun Mattie löytyy murhattuna, Sadien koko maailma romahtaa. Poliisilla ei ole epäiltyjä, mutta Sadie on vakuuttunut, että hän tietää tappajan henkilöllisyyden. Nyt hän ei voi levätä ennen kuin on kostanut sisarensa kohtalon. Hinnalla millä hyvänsä.

Radiotoimittaja West McCray omistaa uuden podcastinsa Sadien tarinalle ja yrittää selvittää, mitä oikeastaan tapahtui. Tunsiko Sadie murhaajan? Saiko hän ikinä syyllisen kiinni?
Sadie on hätkähdyttävä YA-trilleri, jonka jälkitunnelmissa olin lähinnä sanaton. On vaikeaa pukea sanoiksi lukukokemusta, joka mykistää täysin. Sadie on surullinen ja synkkätunnelmainen kirja nuoresta tytöstä, joka on joutunut kokemaan elämässään aivan liikaa. Sadie ja hänen siskonsa eivät ole parhaista mahdollisista lähtökohdista kotoisin. Heidän huumeriippuvainen äitinsä on tyttöjen koko lapsuuden ajan tullut ja mennyt miten huvittaa, raahaten kotiin milloin minkälaisia miehiä ja kadoten retkilleen jättäen lapsensa oman onnensa nojaan ja kadoten lopulta kokonaan. Tyttöjen perään on katsonut naapurissa asuva vanha perhetuttu, mutta Sadie on jo pienestä asti pitänyt huolta siskostaan. Sisko on ollut Sadielle koko maailma ja kun tämä löytyy murhattuna läheiseltä hedelmätarhalta, Sadien koko maailma romahtaa. Sadie on vakuuttunut siitä, kuka siskon murhasi ja hän lähtee matkaan, päämääränään kostaa siskon kohtalo.

Kertojaäänenä vuorottelevat Sadie sekä hänen katoamisestaan tehty podcast -ohjelma, jota luotsaa West McCray. West haastattelee ihmisiä ja seuraa hiljalleen Sadien jalanjäljissä tämän matkaa. West pääsee lopulta Sadien jäljille, aivan kuin Sadie pääsi sen miehen, jonka hän haluaa löytää. Melkoista kissa ja hiiri -leikkiä on siis luvassa, mutta se toimii. Matkallaan Sadie avaa lukijalle myös omaa lapsuttaan, joka on ollut kurjuutta täynnä. Sadieta myös leimaa yksi erityinen piire, sillä hän kärsii änkytyksestä. Vaiva vaikuttaa merkittävästi siihen mitä muut ihmiset ajattelevat hänestä ja millaisen ensivaikutelman he saavat. Sen lisäksi änkytys vaikuttaa siihen miten nuori tyttö pystyy ilmaisemaan itseään. Sadien taustalla on niin paljon vaikuttavia tekijöitä, mikä tekeekin hänestä hyvin monikerroksisen henkilöhahmon. Kirjan tunnelma on hyvin synkkä ja sitä leimaa joka puolelta huokuva toivottomuus. Ja synkkiä teemoja se käsitteleekin, minkä puolesta toivoisinkin ettei kovin nuoret lukijat tätä lukisi. Vaikkei rankoilla teemoilla mässäillä tai mennä liiaksi yksityiskohtiin, jäin silti pohtimaan kysymystä siitä kuinka vanha on kykenevä käsittelemään pedofiliaa aiheena ilman liiallista ahdistusta? Nimittäin se on aiheena minullekin sellainen, etten pysty siitä koskaan lukemaan ilman puistatuksia, vihaa ja ahdistusta. 

Podcastin käyttäminen kerronassa toi kirjaan kyllä raikasta ja nuorten maailman kanssa synkkaavaa twistiä. Monet ovat sanoneetkin, että tämä kirja toimisi varmasti todella hyvin äänikirjana ja olen samaa mieltä, podcastithan on tehty kuunneltaviksi. Äkkiä tutkailemalla en kuitenkaan löytänyt tätä mistään äänikirjana. Olisipa hienoa, jos sellainen joskus tehtäisiin. Luettunakin tämä toimi kuitenkin oikein hyvin. Kirja oli helppo- ja nopealukuinen ja suoraan sanottuna erinomaista YA-kirjallisuutta. 

Viihdyin mainiosti kirjan parissa, vaikka se aiheutti minussa voimakkaita puistatuksen tunteita. Kaikilta muilta osin Sadie on kuitenkin onnistunut teos. Sen loppuratkaisukin onnistui yllättämään minut, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna, se oli hyvin linjassa muun tarinan kanssa. Hienoa että nuorten puolelle saadaan myös tällaisia oikeasti hyviä trillereitä, jotka puhuttelevat lukijaansa. Jos et ole vielä lukenut, niin suosittelen lukemaan! 

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Karisto
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: Sadie (2018)
Sivuja: 331
Suomentanut: Leena Ojalatva

Mistä minulle: Kirjastosta
 
 

Kommentit