Ulla Feldscher: Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti

Tämä postaus sisältää affiliate -mainoslinkin, joka on merkitty * -merkillä.



Kun kumppani ei ole sitä, mitä luulit

Tositarina naisesta, joka rakastuu hurmaavaan herrasmieheen. Julma totuus miehestä alkaa paljastua häämatkan jälkeen ja uhkaa hajottaa naisen henkisesti kappaleiksi. Haluaako hän tietää totuuden rakastamastaan miehestä?

En osaa oikein edes selittää, miksi valitsin juuri tämän kirjan kuunneltavakseni äänikirjana, mutta jonkun hetkellisen ajatuksen seurauksena napsautin "kuuntele" -painiketta. Tämä ei ole yhtään sen tyyppinen kirja, joita normaalisti tykkään lukea, mutta äänikirjojen kohdalla olen todennut ettei se mikä miellyttää minua paperille painetuissa tarinoissa, ei toimi aina kuunneltuna. Minun on jotenkin äärettömän paljon vaikeampi keskittyä äänikirjoihin, joten kuunneltuna tarinan pitää olla sopivan kevyt, jouhevasti etenevä ja helposti seurattava. Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti täytti ainakin kaikki nuo kriteetit ja viihdyinkin lopulta yllättävän hyvin kirjan parissa.

Kari oli kyllä melkoinen mies. Oli hän psykopaatti tai ei, niin jonkinasteisesta epävakaasta persoonallisuushäiriöstä tai muusta mielenterveysongelmasta hän kärsi kuitenkin. Ei kukaan muuten voi olla niin empatiakyvytön ja noin sujuvasti patologinen valehtelija. Silti tälläinen diagnosointi täysin "musta nyt tuntuu" -pohjalta on hieman kyseenalaista. Psykopaatti on hyvin leimaava käsite ja psykopatia on aivan oikea vaiva, mutta siihen tarvitaan kuitenkin ammattilaisen arvio. Kirjailija ei ei ole ammattilainen tässä asiassa ja taustatutkimus takana melko olematonta. Miehen uhriksi joutuneet naiset saavat kyllä kaikki sympatiani, tuollaisen miehen lumoon on niin helppo haksahtaa ja irti pääseminen voi olla vaikeaa. Sitä uhraa monta hyvää vuotta elämästään jo alusta asti tuhoon tuomittuun suhteeseen. Kuunnellessa vain mietin, kuinka harmillisen yleisiä vastaavanlaiset tarinat ovat. Karin kaltaisia sikoja mahtuu maailmaan paljon, sukupuoleen katsomatta. 

Kirja perustuu Feldscherin omiin kokemuksiin ja hän kertoo niistä hyvin. Vaikkei kirja ole järin pitkä, kertoo se kuitenkin kuvaavasti sitä tunteiden vuoristorataa, jota elämä tälläisessa suhteessa saa aikaan. Tärkeä aihe, joka koskettaa, mutta silti tarina ei onnistu sukeltamaan ihon alle. Omakohtaisena kokemuksena varmasti hyvin järkyttävää, mutta kirjalliset meriitit ei riitä välittämään sitä kokonaisvaltaisesti lukijalle/kuuntelijalle. Mietin myös, että olisi ollut mukava kuulla ensimmäisen vaimon, Violan, versio tapahtumista hänen itsensä kertomana. Vaikka kumpikin nainen on selvästi, ilman minkäänlaisia epäilyjä, Karin valheiden ja petosten uhreja, niin kuitenkin tämä on vain sen toisen naisen versio tapahtumista, mikä sai myös hieman oman maineen puhdistus vibat aikaan. 

Kiinnostava tarina kuitenkin, jossa kirjailija tiivistää kokemansa viisi vuotta tuhoisassa parisuhteessa.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2019
Kesto: 3h 51 min
Lukija: Usva Kärnä

Mistä minulle: Bookbeat 

Jos haluat kuunnella kirjan äänikirjana, tästä linkistä* uudet Bookbeat käyttäjät voivat kokeilla palvelua kaksi viikkoa maksutta.

Kommentit

  1. Minusta tämä kirja ei ansaitse yhtäkään tähteä. Tarina on niin uskomattoman subjektiivista huttua, että alkaa miettiä, kummalla tässä on mielenhallinnan ongelmia, miehellä vai naisella. Nainen on sairaalloisen omistushaluinen. Hän on valmis jopa muuttamaan toiseen maahan saadakseen elää luomassaan "rakkauskuplassa", mies tiukasti kontrollissa. Lapset elävät äitinsä tunteiden vuoristoradassa, heiltä ei kysytä. Jatkuvat kuulustelut, uhkaamiset ja nimittelyt, puhumattakaan suoranaisesta vakoilusta, ovat henkistä väkivaltaa. Minusta naisessa on erittäin vahvoja narsistisia piirteitä.
    Tuskin Karikaan mikään pulmunen on, mutta hänen "diagnosoimisensa" psykopaatiksi on tässä tapauksessa törkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en osaa enää näin kauan kuuntelemisen jälkeen oikein vastata tähän mitään, koska suoraan sanottuna en muista kirjasta enää mitään. Mutta kenenkään diagnosoiminen mututuntumalla ei toki ole oikein, vaikkei Kari tarinassa mikään pulmunen ollutkaan.

      Poista

Lähetä kommentti