Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin

 


Dannie on pikkutytöstä asti suunnitellut elämänsä huolella, ja suunnitelmat ovat myös toteutuneet – viimeisimpinä upea työpaikka lakifirmassa ja unelmapoikaystävän kosinta. Mutta kun hän näkee unessa itsensä viiden vuoden kuluttua, elämä näyttää menneen aivan toisenlaiseen suuntaan. Uni ei jätä Dannieta rauhaan. Aika kuluu, ja hänen elämäänsä astelee unessa esiintynyt vieras mies.

Uskaltaako järjestelmällinen juristi heittäytyä kohtalon vietäväksi?

Yritin valita äänikirjaksi jotain kevyttä hömppää, jota on helppoa seurata. Rebecca Serlen chic lit hömppä, on kyllä helposti seurattavaa viihdekirjallisuutta, joten siinä suhteessa valintani osui nappiin. Kirja ei vain ollutkaan yhtään sitä mitä olin odottanut. "Missä olet viiden vuoden päästä ja kuka on vierelläsi". Odotin jotain hurmaavaa rakkaustarinaa, jossa huumaava rakkaus vie jalat alta ja raivaa tieltään kaikki esteet. Viisi vuotta myöhemmin kertoo kyllä rakkaudesta, mutta enemmän kahden ystävyksen välisestä rakkaudesta ja katkeamattomasta siteestä kuin romanttisesta rakkaudesta.

Hetken verran ehdin luulla että Serlen teos astelee Josie Silverin jalan jäljissä, jossa päähenkilön sydämen valittu osoittautuukin parhaan ystävän poikakaveriksi, ja jossa päähenkilö on vaikean valinnan edessä. Samoja elementtejä löytyy kyllä, paitsi ettei Dannie kohtaa kohtalokasta miestä bussibysäkillä, vaan näkee tämän unessa. Tuossa unessa Danni ja unien mies asuvat yhdessä trendikkäässä asunnossa. Uni on niin todentuntuinen, ettei se jätä Dannia rauhaan. Hän päättää välttää tuon kohtalon keinolla millä hyvänsä, sillä hän on juuri mennyt kihloihin rakastamansa miehen kanssa. 

Unien mies astuu mukaan kuvioihin, totta kai. Ei kai tämä muuten loogista hömppää olisi ollutkaan, mutta tarina lähtee ihan toisenlaisille raiteille. Mikä pettymys, olisin halunnut lukea eeppisen rakkaustarinan! Tai siis kuunnella, koska äänikirja. En saanut sellaista, mutta kokonaisuutena arvioiden Viisi vuotta myöhemmin oli aivan ok teos. Ei mitään tajunnanräjättävää tai mieleenpainuvaa, mutta tulipahan kuunneltua. Siinäkään ei ollut mitään sykähdyttävää, että kirjan henkilöt olivat etuoikeutettuja valkoisia amerikkalaisia. Työmyyriä, joilla elämä on kohdellut hyvin ja kaikki näyttävätkin niin hyviltä. Ei mitään uutta, ei mitään erikoista. Hieman vaivasi myös ajoittain kömpelö dialogi sekä epäuskottavat juonenkäänteet, mutta kuuntelin kuitenkin ihan mielelläni loppuun. 

Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2021
Alkuteos: In Five Years (2020)
Kesto: 8t 13 min
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää

Mistä minulle: Nextory

Kommentit