Ruth Ware: Lumimyrsky

 


Teknologiafirman osakkaiden ja avainhenkilöiden joukko vetäytyy retriittiin ylelliseen hiihtomajaan Ranskan Alpeille päättääkseen yhtiön tulevaisuudesta. Pöydällä on tarjous, joka voisi tehdä heistä miljonäärejä – tai jättää osan heistä tyhjän päälle.
Tarjouksen kello käy, ja ryhmän jäsenten pinnat kiristyvät. Kun lumimyrsky saartaa paikan ja katkaisee yhteydet muuhun maailmaan, ensimmäinen heistä katoaa. Onko joku heistä valmis tappamaan saadakseen tahtonsa läpi?
Siinä missä Waren viides suomennettu teos Lukitut ovet oli huikean jännittävä ja jopa piinaava tunnelmaltaan, oli tämä kuudes suomennettu teos Lumimyrsky aika pliisu näytös. Tuntuu, että kirjailijan tuotanto on melko epätasaista, sillä siinä missä Lukittuja ovia ja Rouva Westway on kuollut teosta on kehuttu todella paljon, ovat muut suomennokset saaneet enemmän kritiikkiä osakseen. Itse en osaa sanoa mitään suuntaan tai toiseen, koska olen lukenut itse vasta kaksi Waren teosta ja pidän hänen kirjoitustyylistään sen verran paljon, että aion jatkaa hänen teosten parissa, vaikka Lumimyrsky ei odotuksia täyttänytkään.

Alppimaja, 10 vierasta ja kaksi isäntää. Nousevan teknologiayrityksen työntekijät ovat tulleet viettämään virkistyslomaa Alpeille. Tarkoituksena on lasketella, mutta myös käydä läpi yrityksen tilannetta. Yrityksen sisäinen ilmapiiri on ajautunut umpikujaan, kun kaksi perustajajäsentä ovat napit vastakkain siitä pitäisikö yritys myydä vai ei. Sitten yksi joukon jäsenistä katoaa laskettelureissulla ja lomakeskukseen iskee vielä lumivyöry lumimyrskyn seurauksena. Koko porukka on eristäytyneenä, joten kun ruumiita alkaa tulla lisää, täytyy syyllisen olla joku vieraista tai henkilökunnasta. Suljetunpaikan mysteeri olosuhteissa, joista olisi varmasti saanut loihdittua esiin jotain jännittävämpää, jotain ravisuttavampaa. Jotain sellaista, että lukijaa olisi miettinyt mikä häneen iski. Nyt tunnelma jäi todella laimeaksi. Minua ei edes juurikaan kiinnostanut arvuutella kuka murhaaja on, vaikka yleensä viimeistään puolivälissä olen kehitellyt omat vedenpitävät arvaukseni motiiveja myöten. Nyt minulle oli oikeastaan ihan sama kuka syyllinen oli, kaikkia kohtaan toki epäilyksiä yritettiin herätellä. Mutta jotekin jokainen tuon teknologiayrityksen työntekijästä oli luotaantyöntäviä. Kertojänäkökulmia on kaksi, yhden vieraan ja toisen henkilökunnan jäsenen. Kummallakin vihjataan olevan menneisyydessä jotain, mikä saattaisi kiinnostaa lukijaa ja liittää hänet kuoleman tapauksiin. Toisesta pidin, toisesta en.

Onneksi lopussa sentään tunnelmakin pääsee hieman nousemaan. Kilpajuoksua kuolemaa vastaan vaarallisessa rinteessä. Sopi luettavaksi erittäin hyvin näin hiihtoloman kynnyksellä, ei harmita läheskään niin paljon, etten osaa vieläkään lasketella tai etten pääse vieläkään moista taitoa opettelemaan, kiitos koronarajoitusten. Lumimyrsky on nopeasti luettava, Waren teksti on miellyttävää lukea ja etenee tasaisesti eteenpäin. Lyhyet luvut, joissa kertojanäkökulma vaihtuu. Henkilöhahmoja oli aika paljon, eikä kaikkiin paneuduta tarpeeksi syvästi. Välillä tahtoi mennä sekaisin kuka oli kukin ja mikä hänen roolinsa yrityksessä oli. Veikkaan että äänikirjana tämä olisi ehkä toiminut paremmin, silloin odotukseni tarinan suhteen eivät ole niin korkealla ja tälläistä tekstiä sekä tarinaa on helppoa seurata, jos ei laske hämmenystä joidenkn henkilöiden suhteen mukaan. 

Jos Waresta kuullaa vielä lisää, on jännittävä nähdä millainen ja mitä tasoa hänen seuraava suomennettu teoksensa tulee olemaan. Lumimyrksy ei tarjonnut mitään uutta, ainakaan tälläiselle, joka on tottunut lukemaan paljon dekkareita ja trillereitä. Tarvitaan hieman enemmän, vähintään tunnelmaa ja mielikuvitusta, jotta kirja tekisi minuun vaikutuksen. Mutta välipalakirjana ihan ok.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2021
Alkuteos: One by One (2020)
Sivuja: 398
Suomentanut: Antti Saarilahti

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit