Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen

 

Otava, 2021

Vuonna 1634 valtamerilaiva Saardam lähtee matkalle Itä-Intiasta kohti Amsterdamia. Ennen lähtöä satamaan ilmestyy spitaalinen, joka varoittaa aluksen kohtaavan täydellisen turmion.
Aluksella matkaa myös tunnettu mestarietsivä Sammy Pipps, joka on kuitenkin suljettu laivan vankityrmään. Miksi, sitä kukaan ei tunnu tietävän.
Merellä selittämättömät tapahtumat alkavat seurata toisiaan: yössä loistaa outoja valoja, laivaan lastattu karja kuolee kuin salamaniskusta ja yksi matkustajista löydetään murhattuna lukitusta huoneesta. Kykeneekö Sammy Pipps ratkaisemaan mysteerin kammottavasta vankityrmästään käsin?

Stuart Turtonin Pimeitten vetten paholainen oli todellinen yllättäjä. Tässä yhdistyi monta asiaa, joista itse pidän valtavasti. Olen suuri historiallisten kirjojen ystävä ja vaikka Turton itse sanoo kirjan loppusanoissa, että kirja on nimenomaan historiallista fiktiota, eikä kaikki merenkulkuun ja aikaan liittyvät seikat ole varmasti täydellisen paikkansapitäviä, niin itsellä ei kuitenkaan silmiin pistänyt mitään moitetta ajankuvassa. Pääpaino tarinassa on ehdottomasti juonessa ja se vangitsee lukijan fokuksen. Enkä usko, että kovin moni tavallinen tallaaja, joka ei tunne lähemmin 1600-lukua ja sen ajan merenkäyntiä, löytää ajankuvassa ja siihen liittyvissä yksityiskohdissa kovin paljon moitittavaa. Minulle ajankuva toimi aivan kuin väärä raha, se oli oikein onnistunut tausta sekä kulissi kiinnostavalle tarinalle, jonka juoni on koukuttava. Pimeittein vetten paholainen on samaan aikaan suljetun huoneen mysteeri, jossa intiankävijällä alkaa tapahtua kummallisia asioita. Jo ennen matkaa laivaan nouseva mestarietsivä Sammy Pipps ja hänen apulaisensa kuulevat uhkaavan varoituksen, mitä laivalla tulee tapahtumaan, jos se lähtee satamasta. Laiva kuitenkin lähtee ja pian alkaa tapahtumaan selittämättömiä asioita, mystisiä valoja öisellä merellä, karjan joukkokuolema sekä murha lukitussa huoneessa. Kaikkien harmiksi aikansa Sherlock Holmes Sammy Pipps on suljettuna laivan vankityrmään, eikä voi itse tutkia tapausta. Hänen avustajansa saa harteille Pippsin painavan viitan ja yrittää parhaansa mukaan saada selville mitä ihmettä laivalla oikein tapahtuu.

Kirjan tunnelma on upea. Samaan aikaan mystinen ja pahaenteinen. Supernatural ja Pirates Of the Carribean kohtaa Sherlock Holmesin samojen kansien välissä. Ja kaikki nuo ohjelmat ja tarinat kuuluvat omien suosikkien joukkoon. Legenda vanha Tomin nimellä kulkevasta paholaisesta oli kutkuttava. Oli hauskaa samaan aikaan arvuutella, mikä oikein on totta ja mikä ei. En osannut yhtään arvata etukäteen, mihin suuntaan kirjailija haluaa lukijansa kuljetaa, mikä teki kirjan lukemisesta yllättävää ja nautittavaa. Laivan matkustajat ja miehistö olivat persoonallisia ja kiinnostavia tyyppejä, en olisi osannut villeimissä unelmissakaan edes arvata totuutta monikerroksisen mysteerin taustalla. Stuart pitää tiukasti nuorat käsissään ja tarina etenee eheänä kokonaisuutena kohti jännittävää loppuaan. Yllättävien juonenkäänteiden lisäksi mukaan mahtuu myös ripaus romantiikkaa, mikä oli vain mukava lisä muuten jo erittäin hyvin onnistuneessa, vauhdikkaassa tarinassa. 

Tässä kirja, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Jään innolla odottamaan saadaanko kirjailijalta lisää kirjoja, sillä vaikka Stuartin edellinen kirja Evelynin seitsemän kuolemaa ei ollutkaan aivan yhtä hyvä kuin tämä, niin senkin juoni oli ihastuttavan mielikuvituksellinen ja yllättävä. Stuartin mielikuvituksen tuotteet on kunnioitusta herättäviä. Hänen kynästään lähtevät tarinat on jotain sellaista, mihin ei ole kovin usein aikaisemmin törmännyt. Stuart osaa luoda kiinnostavia henkilöhahmoja ja monimutkaisia juonia, jotka kieputtavat lukijaa kuin vuoristoradassa, joka kutittaa mukavasti vatsanpohjassa. Pimeittein vetten paholaisen jälkisanat olivat niin loistavat, että kirjailija ampaisi samantien arvostusasteikossa korkealle. En hetkeen tiennyt kummasta kirjassa pidin enemmän, kirjailijan jälkisanoista vai itse tarinasta. Ei kannata siis missata jälkisanoja, mikäli normaalisti ne tulisi skipanneeksi. 

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Kommentit