Lahjavinkkejä äidille

Kirjalahja ilahduttaa aina, ainakin allekirjoittanutta. Tiktokissa ehdinkin jo julkaisemaan videon, jossa jaan hieman lahjaideoita kivoista tänä keväänä ilmestyneistä kirjoista. Ajattelin kuitenkin kasvattaa aihepiiriä vielä täällä blogin puolella, jossa jaan erit lahjavinkit kuin mitä Tiktokin puolella. Eli mitä lukevalle äidille, äitipuolelle, mummolle, mummopuolelle, äitihahmolle tai muulle elämäsi naiselle voi äitienpäivänä antaa.

Psykologisten trillereiden ystäville kannattaa suunnata ostamaan Freida McFadden tänä keväänä ilmestynyt uutuuskirja Kotiapulainen, jossa juuri vankilasta päässyt Millie pääsee töihin newyorkilaisen perheen luo kotiapulaiseksi. Aluksi kaikki vaikuttaa menevän hienosti, kunnes perheen äiti alkaa kohtelemaan Millietä kammottavalla tavalla. Onneksi perheen isä tuntuu olevan Millien puolella. Todella koukuttava ja yllättäviä juonenkäänteitä tarjoava trilleri!

Trillereistä pitävälle kannattaa ostaa ehdottomasti mikä vain teos Sebastian Fitzekiltä, sillä ne ovat takuuvarmaa viihdettä! Nopea tempoisia, yllättäviä, ihokarvat pystyyn nostattavia. Varsinkin viimeksi lukemani Sielunmurskaaja oli hyytävä klaustrofobinen suljetun paikan mysteeri, jossa Fitzek vetää lukijaa kuin pässiä narussa. Yhtä huikeaa settiä oli myös Fitzekin ensimmäinen suomennettu teos Potilas!



Dekkareiden ystävälle kannattaa ostaa Arttu Tuomisen Delta-sarjan kirjoja. Ensimmäinen osa Verivelka
oli sen verran vakuuttavaa settiä, että yllätyin oikein positiivisesti. Tuominen on tuonut raikasta tuulahdusta rikoskirjallisuuden itseään toistavaan massaan kiinnostavalla menneisyyteen ulottuvalla vyyhdillä, jossa itse rikoksen selvittäminen tuntui lähinnä sivujuonelta. Myös komisario Jari Palosaari oli varsin kiinnostava henkilöhahmo, jolla on varsin traaginen menneisyys. Hän ei ole ehkä se kaikkein paras tyyppi edes selvittämään tapahtunutta murhaa, sillä hänen lapsuutensa paras kaveri on puukottanut kuoliaaksi toisen tyypin laitapuolen kulkijoiden alkoholinhuuruisissa remubileissä. Verivelkaa voi löytää edelleen ainakin pokkareina, mutta jos on oikein dekkarien nälkäinen ihminen, kannattaa ostaa kaikki neljä tähän mennessä ilmestynyttä. Sarjan kun aloittaa sitä ei malta enää sitten lopettaa! Ja erityisesti kannattaa ostaa, jos lahjan saaja on Porista tai Pori on muuten lähellä sydäntä.

Nuorille ja nuorekkaille lukijoille kannattaa napata pakettiin Tiffany D. Jacksonin Rajaton. Varsinkin, jos lahjan saaja tykkää selviytymistarinoista ja dramaattisista juonenkäänteistä. Rajaton on hyvin raffi tarina nuoresta laulajanalusta, joka joutuu kohtaamaan musiikkimaailman kääntöpuolen hyvin karulla tavalla, kun tunnettu muusikko ottaa vielä alaikäisen Enchantedin siipiensä suojaan ja hyväksikäyttää tytön sinisilmäisyyttä. Kirja ei sovi herkimmille lukijoille, mutta sykähdyttää takuuvarmasti tarinallaan. Tämä on ehdottomasti yksi parhaista ja koukuttavimmista kirjoista, joita olen tänä keväänä lukenut! Kirja on suunnattu nuorille aikuisille, mutta soveltuu kyllä erinomaisesti myös vanhemmille lukijoille. Kaiken lisäksi tarina on saanut inspiraationsa todellisesta kohusta, mikä tekee tarinasta entistä riipaisevamman. Ja jos ei rankoista aiheista hätkähdä, niin myös supersuosiota niittänyt Colleen Hooverin Se päätyy meihin on nappi valinta. Luin itse kirjan englanniksi ja se oli heittämällä paras viime vuonna lukemani kirja!

Ja jos riipaisevat tarinat uppoaa noin yleensä, niin kyynelhanat saa takuuvarmasti auki Ruth Druartin historialliset romaanit, joista pidin pienimuotoisen ylistyspuheen aikaisemmassa postauksessani. Varsinkin vastikään ilmestynyt Hetki ennen lähtöä on must hankinta sellaisille, jotka rakastavat historiallisia romaaneja ja itkeä pillittää silmät päästä kirjan parissa. 

Jos historialliset romaanit ovat lahjan vastaanottajan suosikkeja, on hyvä vaihtoehto sujauttaa pakettiin Maggie O´Farrellin Hamnet. Tarina perustuu lapseen, joka innoitti Shakespearea kirjoittamaan kuuluisan näytelmänsä Hamletin. Hamnet on siis faktaan perustuvaa fiktiota ja antoi mielenkiintoisen kuvan Shakespearen perheestä, ja nimenomaan perheen sekä vaimon näkökulmasta. Kirja voitti myös Women Prize of Fiction-palkinnon ja on saanut paljon kiitosta maailmalla. Eikä ihme, kirja oli erinomainen. Suorastaan nautinnollinen lukea! 

Jos historialliset romaanit puhuttavat, mutta lukijan mieleen on enemmän kotimaan historiaan sijoittuvat romaanit, niin iki-ihana Hovimäki-sarja on julkaistu nyt uusintapainoksina. Hovimäki tv-sarja oli kova juttu silloin aikoinaan, ja varmasti monen vanhemman lukijan mieleen on palata vanhan tuttavuuden pariin! Hovimäki-kirjat ovat loistavia, rakastin niistä jokaista! Myös Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-sarja, joka sijoittuu historialliseen Turkuun, on erinomainen valinta historian ystäville. Sarjan viimeinen osa, Puuvillatehtaan kilpailija, ilmestyi nyt keväällä, ja aivan harmittaa että niin erinomainen sarja tuli päätökseen. Antell kirjoittaa niin elävästi, että tuntee melkein itse tupsahtaneensa historialliseen Turkuun ja romantiikkakin kirjat pitävät sisällään juuri sopivassa määrin erinomaisen ajankuvan ohella. Mikäli taas kotimaan historiaan sijoittuvat historialliset romaanit ei uppoa, mutta pukuloisto ja romantiikka kiehtoo, kannattaa pakettiin valikoida joku Julia Quinnin Bridgerton-sarjan kirjoista. Tai vaikka Quinnin uudesta Bridgerton & Rokesby-sarjasta. Quinnista on nopeasti tullut yksi lempikirjailijoistani, hänen kirjansa ovat vain niin hyviä!

Feel goodista ja romantiikasta nauttivalle kannattaa harkita Johanna Schreiberin Rivien välissä, joka on ihanan kesäiseen Tukholmaan sijoittuva lämminhenkinen feel good-romaani. Kirja käsittelee kuitenkin viihteellisen pintansa alla myös ajankohtaisia aiheita aina erovanhemmuudesta adhd:n kanssa elämiseen. Mikä kaikista ihaninta, kirja sijoittuu kirjakustantamoon! Feel goodin ystäville myös Lucy Diamondin kirjat ovat oivallinen valinta!

Koukuttavien tarinoiden ja luonnon ystäville kannattaa ostaa Charlotte McConaghyn Täällä oli susia, jossa tutkijat matkaavat Skotlannin ylämaille tavoitteenaan elvyttää alueen susikanta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Alue elää karjataloudesta, joten paikalliset eivät ole järjin innoissaan susien tuomisesta alueelle. Kun lähistöltä katoaa maanviljelijä, kääntyy katseet automaattisesti tutkijoihin ja heidän susiinsa. Täällä oli susia sisältää myös paljon muitakin kerroksia kuin mitä juonenkuvaus antaisi olettaa. Päähenkilö Inti on kompleksinen henkilöhahmo, jolla on menneisyyden raskas taakka harteillaan. Myös paikalliset tuovat omaa väriä ja sutinaa tarinaan. Pidin valtavasti tästä romaanista, aivan kuten rakastin myös McConaghyn edellistä romaania  Viimeinen muuttolintu.

Viime aikoina on ilmestynyt myös paljon sellaisia kirjoja, joita voisin itsekin toivoa saavani äitienpäivälahjaksi. Esimerkiksi tällä viikolla ilmestyi viimein päätösosa iki-ihanaan Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta-sarjaan. AtlasPapa Saltin tarina päättää huikean ja rakastetun kirjasarjan, ja jonka Harry Whittaker on kirjoittanut loppuun äitinsä ohjeiden mukaan, tämän kuoltua. Olen kerännyt sarjaa omaan hyllyyn, joten onhan tämä viimeinenkin osa saatava. Myös toiselta lempikirjailijaltani ilmestyi juuri uusi sarjanaloitus - nimittäin Enni Mustosen Kasvattitytär. Rakastin Syrjästäkatsojan tarinoita, ja sarjan päättymisen jälkeen sydämessä on ollut tyhjä kohta, joten odotan paljon tältä uudelta sarjalta, joka vaikuttaa hurjan mielenkiintoiselta! Fantasiakirjallisuuden puolelta kiinnostava uutuus on Sarah J. Maasin järkälemäinen Maan ja veren huone ja on sellainen kirja, jonka haluaisin paketista löytää. Toki omistan sarjan ensimmäisen osan jo englanniksi, mutta ei suomen kielinenkään painos olisi pahitteeksi. Rakastan kaikkea mitä Maas kirjoittaa!

Siinäpä muutama lahjavinkki, jos äitienpäivälahja on vielä hankkimatta!

Mukavaa äitienpäiväviikonloppua kaikille!


Kommentit