Lina on vain 15-vuotias tyttö, kun NKVD paukuttaa vaativasti heidän etuovelleen. Äidillä, Jonaksella ja Linalla on kaksikymmentä minuuttia aikaa pakata kaikki tavaransa, jättää kotinsa ja hypätä kuorma-auton perään. Perheen isä on viety jo aikaisemmin ja kuljetettu vankilaan Siperiaan. Perhe on listattu neuvostovastaiseksi ja edessä on karkotus kylmään Siperiaan työleirille. Mukava elämä muuttuu rankaksi raatamiseksi NKVD miesten valvovan silmän alla. Ruokaa säännöstellään tarkasti ja pahimmillaan ihmiset viettävät yönsä savipoterossa raivoavan lumimyrskyn silmässä lämmikkeenään vain toisensa ja harva puuklappi.
Lina jaksaa pitää itsensä järjissään piirtämällä. Hän piirtää kokemistaan kauheuksista ja haluaa selvittyään kertoa koko maailmalle, mitä neuvostoliittolaiset tekivät heille. Hän jaksaa myös pitää kiinni toiveesta, että pääsee takaisin kotimaahansa ja näkee jälleen rakkaan isänsä. Samaan aikaa ihmisiä luovuttaa ja kuolee nuoren tytön ympärillä. Inhimillisuus on katoavaa ja ihmisten elämä ei ole juuri minkään arvoinen neuvostosotilaille.
Hätkähdyttävä lukukokemus. Jäinkin miettimään, että miksi Hitleristä pauhataan ja puhutaan aina niin paljon. Hän oli hirviö ilman muuta, mutta niin oli Stalinkin. Myös tällä hirmuvaltiaalla on monen ihmisen kuolema hartioillaan, hän vei oikeuden ihmisyyteen monelta ihmiseltä ja pakotti Baltianmaiden kansalaisia Siperiaan hyvinkin hepposin perustein. Eipä ihmisten olot Siperian työleireillä ja vakiloissa ole olleet sen raposammat mitä keskitysleireillä, ihmisiä tapettiin ja kuoli nälkään, kidutettiin ja näännytettiin.
Tarina perustuu Ruta Sepetyksen isosedän kohtaloon Siperiassa. Aika pitkälti kirjassa on myös siis faktatietoa ja takaa kävikin ilmi että kirjailija on tehnyt suuren pohjatyön kirjaansa varten. Hirvittävää luettavaa, koska vastaavanlaista kohtaloa, mitä kirjanhenkilöt saivat kokea, en toivoisi kenellekkään. Kyllä ihminen vain kykenee monenlaiseen pahaan.
Taitavasti kirjoitettu kirja, sillä rankan aiheensa puolesta kirja ei kuitenkaan ollut hirvittävän rankkaa luettavaa. Tarina eteni sopivaan tahtiin, raakuuksilla ei mässäilty, mutta lukijan tunteet saatiin pintaan riipaisevalla kerronnalla. Kaikki ei ollut koko ajan pelkkää synkkyyttä, vaan synkkyyden keskeltä löytyi ilonpilkahduksiakin.
On hyvä että tästä aiheesta on kirjoitettu kirja. Stalinin touhuja saisi tuoda enemmän ilmi maailmalle. Jälkisanoissaan kirjailijakin toi esille, että on kirjoittanut tämän kirjan siksi ettei ihmiset unohtaisi näitä kauheuksia ja ettei vastaava pääsisi enään koskaan tapahtumaan. Lukekaa ehdottomasti tämä teos, kirja on vaikuttava!
Annan kirjalle 5/5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2011
Alkuteos: Between shades of gray
Sivuja: 354
Suomentanut: Maria Lyytinen
-Aletheia
Annan kirjalle 5/5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2011
Alkuteos: Between shades of gray
Sivuja: 354
Suomentanut: Maria Lyytinen
-Aletheia
Kiitos vinkistä, tämähän meni lukulistalle että heilahti!
VastaaPoistaLuin juuri ennen joulua kirjaa, ja olen samaa mieltä kanssasi: oikein hieno kirja!
VastaaPoistaIhanaa kun sinäkin tykästyit! Tärkeä ja vaikuttava kirja aivan ehdottomasti.
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Minulla on tullut luettua enemmän Hitlerin hirmuvallasta, Stalinin vastaava on jäänyt vähemmälle luvulle mutta tilanne pitäisi korjata.
VastaaPoistaMinulla tämä on lukulistalla. Arviosi perusteella loistava kirja siis.
VastaaPoista