Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo

"Taruston mukaan kauan sitten eli Kiinassa maanviljelijä, joka jätti hyvän ja ahkeran vaimonsa huonon naisen vuoksi ja myöhemmin tappoi itsensä häpeästä. Palkkioksi katumuksestaan maanviljelijä ylennettiin taivaassa Keittiöjumalaksi, joka valvoo ihmisten toimia ja kertoo Jadekeisarille kuka ansaitsee huonon onnen ja kuka hyvän. Eikä kukaan palkinnut maanviljelijä hyvää ja uskollista vaimoa."  

Saman kohtalon tuntee kokeneensa amerikkalais-kiinalainen Winnie. Winnie kertoo tyttärelleen elämästään vuosisadan alun Kiinassa. Naisen elämä ei ollut helppoa - aviomiehen keitto ei ollut koskaan liian kuumaa siihen etteikö vaimo olisi voinut sormeaan siinä polttaa. Winnien elämä on vaikea sadistisen aviomiehen kanssa sodan runtelemassa Kiinassa. Myös Kiinan vanhoilliset tavat tekevät naisen aseman hankalaksi.

Keittiöjumalan vaimo on ennen kaikkea tarina äitiydestä, sitkeydestä, urheudesta ja rohkeudesa sekä siitä kuinka ihmisessä asuva hyvyys voi säilyä kaikkien koettelevien vaikeuksien jälkeen.

Ensimmäinen Tanini ja olen lumoutunut. En ole liiemmin vakuuttunut viime aikoina näistä Kiinaan sijoittuvista kirjoista. Uskollisessa vaimossa jatkuvasti pillittävä vaimo sai verenpaineeni kohoamaan. Keittiöjumalan vaimo oli kuitenkin koskettava ja hienosti kerrottu selvitymistarina. Kiinan tavat ja vanhat uskomukset tulivat tarinan edetessä esille, samoin Kiinan kaunis luonto. Sitä ei kuitenkaan pakkosyötetty lukijalle vaan painopiste oli Winnien tarinassa. Paljon käsiteltiin myös äiti-lapsi -suhteita, velvollisuuksia sekä naisenasemaa. 

Tarina eteni mukavalla tahdilla ja kerronnassa oli tiettyjä kiinalaisia piirteitä, kuten huudahduksia ja elämänviisauksia sekä sanontoja. Sopivaa vastapainoa kiinalaisuudelle toi amerikkalaisuus. Olen vissiin liian länsimaalaistunut, sillä monet Kiinaan ja Japaniin (varsinkin historialliset) sijoittuvat kirjat alkavat ärsyttää juurikin kulttuurieroillaan. On vaikea käsittää toimintaa ja varsinkin naisten hiljaista alistumista. 

Tarina alkaa Winnien tyttärestä ja aluksi luulinkin hänen esittävän pääosaa, kunnes Winnie alkaa kertomaan tarinaansa. Sain alussa aivan erilaisen käsityksen Winniestä ja se muuttui hänen elämäntarinansa jälkeen kokonaan. Näköjään se pätee kirjoissakin, ettei pidä antaa ensivaikutelman hämätä.

Ehdottomasti haluan lukea Tania lisää, hieno kirjailija!

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 1992 
Alkuteos: The Kitchen God's Wife (1991)
Sivuja: 448
Suomentanut: Eva Siikarla

Kommentit

  1. Olipa kiva palata Keittiöjumalan vaimoon tekstisi kautta. Itsekin pidin kiinalaisten tapojen kuvauksesta ja tosiaan, tuo länsimaalaisuus varmaan helpotti kirjan maailmaan uppoutumista! Pitääkin muistaa lainata lisää Tania jossain välissä, tämä oli myös minun ensimmäiseni. :)

    VastaaPoista
  2. Täytyykin kaivaa Tan naftaliinista. Minun on pitänyt lukea Keittiöjumalan vaimo varmaan jo nuo parikymmentä vuotta, mutta aina on jäänyt. Sata salattua aistia on ollut yksi suosikeistani aina.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti