Minua on aina kiinnostanut se mitä suuhuni laitan. En siis empinyt kun oli mahdollisuus saada Atena Kustannukselta tämä teos itselleni. Ruokapyramidihuijauksessa käsitellään laajasti ravintoon liittyviä ajankohtaisia asioita ruokateollisuuden, ravitsemustieteen sekä -suositusten ja kuluttajan näkökulmasta. Kirjassa pureudutaan myös yhdeksään ravitsemukselliseen myyttiin, jotka olivat ehdottomasti kirjan mielenkiintoisin osia. Lopussa lukijaa myös huojennetaan ja annetaan vinkkejä ravitsemuksen mutkallisessa maailmassa siihen miten voimme tehdä viisaita valintoja kulutusrintamalla.
Kirja oli erittäin silmiä avaava kokemus. Oli älistyttävää huomata kuinka ruokateollisuus manipuloi kuluttajia ja kuinka helposti esimerkiksi mainonnan keinoin kuluttajaa voidaan viilata linssiin. Maito tulee niityllä onnellisesti käyskentelevistä lehmistä, vaikka se on kaukana totuudesta. Meille mainonnan avulla myydään vaikka ja mitä terveellisenä kunkin ajanhengen mukaan, vaikka tuote sinällään ei edes varsinaisesti ole mikään terveyttäedistävä tuote. Jatkuvasti ilmestyy tuutin täydeltä uusia tutkimuksia kuinka joku on älyttömän terveellistä, terveyttä edistävää, syöpää aiheuttavaa, syy liikalihavuuteen jne. Kohta sitten ilmestyy uusia tutkimuksia, jotka kumoavat edelliset. Loppupeleissä koko ruokakultuuria pyörittää raharaharaha ja sitten vielä politiikka. Tuotetaan mahdollisimman halvalla myydään mainonnan keinoin ja kääritään sievoiset summat. Lukemisen jälkeen olen tosissaan kaupassa miettinyt mitä sinne ostoskoriini laitan. Omilla päätöksillämme voimme vaikutta kuitenkin paljon siihen mitä kaupan hyllyiltä löytyy, mutta myös siihen mitä loppujen lopuksi suuhun laitamme. Joskus tuntuu ettei ihmisillä ole hajuakaan siittä mitä se ruoka sisältää tai sitten ei jakseta välittää. Hyvänä esimerkkinä lisäaineet, jotka herättävät paljon keskustelua sekä eriäviä mielipiteitä. Mutta nykyään kiireisessä yhteiskunnassa on helpointa nakata suuhun vain jotain vatsan täytettä. Semmoinen perinteinen kotikokkaaminen on jäänyt vähemmälle. Pussista pannuun ja pannusta lautaselle.
Ruokauskomusten suhteen, eli yhdeksän myytin suhteen, koin yllätyksiä. Kun ihmisille hoetaan tarpeeksi kauan että näin on, niin pian niistä tulee totuuksia. Osio antoi niin paljon ajateltavaa, että välillä oikein koin hämmentyväni että mitäs hiivattia tästäkin pitäisi nyt ajatella. Onneksi kirjan kolmas osio hieman selvitti ristiriitaisia ajatuksiani.
Tietokirja on kuitenkin aina tietokirja. Luin kirjaa hyvin hitaasti, aihealue kerrallaan. Luin kirjasta osia ääneen miehelleni ja keskustellimme heränneistä ajatuksista. Uskon että tätä kirjaa tullaan lukemaan meillä paljon ja tämä kirja kestää kulutusta.
Suosittelen kyllä tutustumaan kirjassa on tärkeää asiaa! Susanna Kovanen ja Harri Lapinoja myös pitävät netissä saman nimistä blogia, jota kannattaa käydä myös kurkkimassa.
Tietoa kirjasta:
Kustanatamo: Atena
Ilmestynyt: 2014
Sivuja: 376
Mistä minulle ja miksi: Atenan tarjoama arvostelukappale, koska aihe on minulle tärkeä sekä mielenkiintoinen!
Tämä kirja on minulla juuri lukemisen alla. Olen jo aiemmin pohtinut maitotuotteiden hurjaa kulutustani. Voisin hyvinkin siirtyä osittain käyttämään vaikka soijatuotteita. Niin kauan kuin maidon tuotanto-olosuhteet ovat mitä ovat.
VastaaPoistaJos itse saisin kurkusta alas soija- tai kauramaitotuotteita niin voisin itsekkin harkita. Mutta toisaalta en ihan älyttömästi käytä maitotuotteita ja seki maito mitä juon on sentään luomua. :D
PoistaTämä on varmasti mielenkiintoinen kirja. Voisin lukeakin, ravintoasiat aina kiinnostavat. Itse olen "puoliurheilija", ja pitkään uskoin sokeasti siihen, että on "pakko" syödä viisi, kuusi pientä ateriaa päivässä, jotta pysyy kondiksessa. Siitä huolimatta, että söin vähän väliä, tuntui että mulla oli aina nälkä. Pari kuukautta sitten palasin viimein takaisin samaan systeemiin, jota käytin nuoruudessani. Kolme isoa ateriaa päivässä, ei muuta. Nyt olen tyytyväinen, enkä todellakaan ole pullahtanut palloksi, vaikka fitnesspiirit yms. väittävät, että pitää olla koko ajan joku pikkukippo ja välipala kourassa, että aineenvaihdunta pelaa. Okei, liittyiköhän tämä nyt lopulta tähän koko kirjaan ollenkaan, no tulipahan kerrottua. =D
VastaaPoista:DD Itse syön taas tuolla fitnesspiirien suosittelemalla tyylillä, koska minulla taas homma menee niin että jos yksikin ateria jää välistä nälkä kasvaa niin hirveäksi että sitten seukki aterialla tulee syötyä ihan tolkuttomasti ja mielikin tekee syödä sitä kaikista epäterveellisintä vaihtoehtoa. Ja minullahan ne ampaisee suoraan vyötärölle ja vatsanseudulle. Itse harrastan salilla käymistä puolitosissaan ja tavoitteisiin pääseminen vaatii vielä säntillisen ruokavalion noudattamisen. Eikä tämäkään kommentti nyt varsinaisesti kirjaan liittynyt, mutta tulipahan vain mieleen kommentistasi. :DD
PoistaRuokahan on ihan pelkkää bisnestä. Itse olen tarkka mitä ostan ja mitä syön. Välillä toki ostan tuotteita, joiden tiedän jo valmiiksi olevan vähemmän hyviä, mutta pääasiassa pyrin luomuun ja yksinkertaiseen ruokaan. Koska mitä vähemmän e-koodeja, sitä lähempänä ollaan oikeaa ruokaa.
VastaaPoistaItsekin katselin tätä kirjaa, mutta en sitten ainakaan vielä valinnut luettavakseni. Olen aiheesta aika paljon lukenutkin, niin ihan kaikkea ei jaksa :)
Niinhän se on bisnestä. Samoilla linjoilla olen kanssasi, toki itselläni monesti opiskelevana kahden lapsen äitinä tulee hinta vastaan, koska ruokaa meidän perheessä tietenkin kuluu paljon. Mutta pyrin ensisijaisesti siihen että e-koodeja saisi olla tuotteessa max. 3 ja ostan luomua aina kun voin. Pyrin myös tekemään ruuat mahdollisimman alusta asti itse. Joskus tulee toki vähän oiottua ajan säästämiseksi, mutta harvemmin.
PoistaMinäkin olen paljon aiheesta lukenut sekä katsonut dokumentteja, mutta tässä kirjassa oli paljon myös uutta minulle. :)
Kuulostaa kiinnostavalta ja mielenkiintoiselta kirjalta! Pitääpä panna muistiin.
VastaaPoistahttp://better--life.blogspot.fi/
Suosittelen. :)
Poista