Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Tämän Woolfin tunnetuimman teoksen päähenkilönä on rouva Dalloway, jonka elämää seurataan yhden ainoan päivän ajan. Mrs. Dalloway on näennäisesti uppoutunut juhliensa järjestelyyn, mutta tajunnanvirtatekniikan avulla tuohon päivään mahtuukin naisen koko siihenastinen elämä.

Näennäisesti Mrs. Dalloway on kirjan päähenkilö, mutta mukaan mahtuu paljon muitakin henkilöitä. Ennen varsinaisia juhlia Mrs. Dallowayn luo ilmestyy yhtäkkiä nuoruuden rakastettu Peter Walsh, välillä siirrytään seuraamaan nuorta Reziaa, jonka mies on vakavasti sairas ja näkee harhoja, mukaan mahtuu myös Mrs.Dallowayn tytär Elizabeth sekä hänen uskovainen kotiopettajansa neiti Kilman. 

Woolf on yksi maailman tunnetuimpia kirjailijoita, ja tämä oli minulle vasta ensimmäinen Woolfini. Jo oli aikakin, sillä naista pidetään tajunnanvirtatekniikan uranuurtajana ja hän on myös kuuluisa traagisesta elämästään, joka tuli minulle tutuksi Susan Sellersin Vanessa & Virginian kautta.  Toinen syys miksi luin juuri tämän kirjan naisen tuotannosta on Michael Cunninghamin Tunnit, jossa Woolf kirjoittaa juuri tätä kirjaa. Tunnit odottaa minulla omassa hyllyssä ja tarkoituksena on ottaa se piakoin lukuun.

Mrs. Dalloway jätti minut hieman hämilleni. Henkilöhahmot olivat kiinnostavia ja pidin kyllä tarinasta, mutta täytyy sanoa että tajunnavirtatekniikka ei taida olla aivan minun juttuni, sillä koin sen melko vaikea lukuikseksi. Lisäksi juhlien alkaessa minusta kirjan tunnelma jotenkin lopahti hetkeksi, kun kierreltiin ihmisten luona, pitkästyin toen teolla ja odotin että milloin taas tulee jotain mielenkiintoista luettavaa. Mutta täytyy myöntää että pitkin romaania minulla tuli hetkittäisiä pitkästymisen hetkiä ja huomasin ajatusteni siirtyvän kirjasta jonnekkin aivan muualle. Osa kirjasta on siis mennyt ehkä vähän harakoille, kun minä olen miettinnyt tulevaa kauppareissua tai jotain muuta yhtä olennaista. Toisaalta Mrs. Dalloway on kirja, jota ei välttämättä voi heti kerralla sisäistää kokonaan, sillä kirjassa on paljon eri vivahteita. Uskoisin, että vaikka olisin lukenut kirjan keskittyneesti herpaantumatta ajatuksen kanssa loppuun asti, saisin varmasti seuraavalla lukukerralla jotain uutta irti. 

Vähän tämän kirjan jälkeen jäin miettimään lähdenkö enään yrittämään kirjailijan parissa, sillä ei tämä jotenkin iskenyt yhtään. Mutta se jää nähtäväksi voittaako uteliaisuus vielä joskus. 

Annan kirjalle arvosanaksi 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Seven 
Ilmestynyt: 2003
Alkuteos: Mrs. Dalloway (1925)
Sivuja: 293
Suomentanut: Kyllikki Hämäläinen

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

 1. Mrs. Dalloway on tosiaan vaikea kirja. Itse luin sen muutama kuukausi sitten. Mutta suosittelen ehdottomasti lukemaat Tunnit mahdollisimman pian Woolfin kirjan perään. Itse luin ne peräkkäin ja uskon, että tästä syystä Tunnit aukesi minulle paljon paremmin kuin mitä se olisi auennut ilman Mrs. Dallowayn lukemista. Ne siis jotenkin nivoutuivat mahtavalla tavalla yhteen. Suosittelen!

  VastaaPoista
 2. Aletheia, tämä olisi ensimmäinen kirja, jonka olisin sinulle Woolfilta suositellut. Minulla tämä kirja on ihan elämäni kärkikirjoissa. Ja tajunnanvirta sopii minulle. Ymmrrän hyvin, että se ei voi olla kaikkien juttu. Kiva kuitenkin, että luit tämän kuuluisan teoksen.

  <3

  VastaaPoista
 3. Muistan kun itse ensimmäistä kertaa luin Mrs. Dallowayn, minä myös koin sen ajoittain hyvin pitkäveteiseksi. Toisaalta nautin kuitenkin Woolfin kielestä. Toisella lukukerralla kieli veikin jo aivan mennessään ja todellakin kuten kirjoitit, vivahteet tulivat paremmin esiin. Jos vielä joskus uskaltaudut Woolfiin, suosittelen Orlandoa. Se on ehkä hieman "menevämpi" kuin muut Woolfin teokset.

  VastaaPoista
 4. Arvostan ihan mielettömästi Woolfia, ihailen hänen tuotantoaan ja ajatuksiaan. Mutta kyllähän ne on vaikeita. Ja on ihan okei, jos tuntuu, että ei nyt kaikkea ymmärtänytkään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti