Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär

"Pikkupiiasta täysihoitolan omistajaksi kohonneen Ida Erikssonin tytär Kirsti tempautuu muodin mekkaan, 1920-luvun Pariisiin. Suosikkisarjassa pääset kurkistamaan merkkihenkilöiden arkielämään kuin Downton Abbeyssa ikään.
Luentosalien sijaan parikymppinen Kirsti viihtyy ystävänsä ompelimossa, jossa tehdään ateljeeripukuja Helsingin herrasrouville.

Yllättäen hänelle tarjotaan paikkaa Pariisissa erään madame Cocon muotitalon harjoittelijana. Matkallaan Kirsti kohtaa niin suomalaisia kuin amerikkalaisia taiteilijoita – sekä naisen, jolla on samanlaiset kaksiväriset silmät kuin hänellä.

Tytärtään ikävöivää Idaa työllistävät täysihoitola, pienet kaksospojat sekä Eliaksen riskaabelit pirssiautobisnekset."

Syrjästäkatsojan tarinoiden viidennessä osassa syrjästäkatsojaksi on astunut Idan tytär Kirsti. Idasta on tullut rouva Helenius, täysihoitolan omistaja. Hänen elämänsä on mallillaan, joten kertojanääni annetaan hänen tyttärelleen. Hieman alussa vieroksuin tätä ratkaisua, sillä olin neljän ensimmäisen osan kohdalla jo niin kiintynyt Idaan. Nopeasti kuitenkin tempauduin mukaan Kirstin elämään 1920-luvun pyörteissä. Kirsti on lujatahtoinen nuori nainen ja muistuttaa pitkälti äitiään. Maailma on kuitenkin muuttunut ja Kirstillä on oma suuntansa elämälle. Kirjassa törmätään moniin henkilöihin, jotka tulevat tulevaisuudessa olemaan tunnettuja. Kirstin kasvattisisko Alli tuntee paloa runoutta kohtaan ja hän ajautuu samoihin piireihin Olavi Paavolaisen kanssa, joka on myös keskeinen vaikuttaja juuri perustetussa tulenkantajissa. Tytöt kuuluvat Nuoren Voiman Liittoon, jonka piireissä pyörivät Olavin lisäksi mm. Yrjö Jylhä, Katri Vala, Uuno Kailas ja Ilmari Pimiä.

Enni Mustonen herättää 1920-luvun elämän menon nuoren naisen näkökulmasta mahtavasti henkiin lukijan silmissä. Kun sydänsurut sekä rakkaan menetys vievät Kirstin tien Pariisiin saa tarina aivan uutta puhtia. Ihana muodikas Pariisi. Kirstin päätyminen noin vain kuuluisan muotitalon riviin ompelijaksi vaikutti ensialkuun hieman epäuskottavalta juonenkäänteeltä, kuten moni muukin tapahtuma Pariisissa, mutta silti Pariisin tapahtumat olivat mielestäni kirjan paras osa. Toisaalta, kokihan Idakin elämässään välillä melko yllättäviä käänteitä. Jään mielenkiinnolla odottamaan sarjan seuraavaa osaa - toinen maailmansota on vielä käymättä, saako Kirsti selville kuka on hänen isänsä oikeasti, entä orastava rakkaus?

Syrjästäkatsojan tarinat on historiannälkäiselle lukijalle mannaa. Mustonen on tehnyt taustatyönsä esimerkillisen hyvin ja punoo taidokkaasti yhteen historiallista faktaa ja fiktiivisien henkilöiden elämänkäänteisiin. Vierailemisen arvoiset ovat Syrjästäkatsojan tarinoiden facebook-sivut, joissa on valtavan paljon taustatietoa romaaneihin liittyen. Ajankuva ja tavallisen arjen kuvaaminen on sarjan vahvuuksia ja ehkä parasta antia - välillä tuntuu kuin olisi aikakoneen kyydissä seuraamassa tuon ajan elämänmenoa ihan vierestä. Lisäksi tarinankerronta on sulavaa ja soljuvaa, joten lukunautinto on taattua. En malttaisi odottaa seuraavan osan ilmestymistä.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2017
Sivuja: 496

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit