Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

"Harper Leeltä odotettiin turhaan toista kirjaa yli 50 vuotta, kunnes kansainvälisen kustannusmaailman hämmästykseksi ja riemuksi kirjailijan arkistoista löytyi vuoden 2014 lopulla ennen julkaisematon romaanikäsikirjoitus Kaikki taivaan linnut. Kirjan amerikkalainen kustantaja HarperCollins on kertonut kesällä 2015 julkaistavan painoksensa määräksi kaksi miljoonaa.

Vaikka Kaikki taivaan linnut kirjoitettiin ennen Kuin surmaisi satakielen -kirjaa, se jatkaa päähenkilö Scoutin tarinaa. Scout on nyt nuori nainen, joka matkustaa isänsä luo vanhaan kotikaupunkiinsa. Lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu painiskelemaan niin henkilökohtaisten kuin poliittistenkin kysymysten parissa, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalainen pikkukaupunki herättävät."

Tässä on kirja, jonka olisi ehkä ollut syytä jäädä arkistoihin pölyttymään. Luulen, että Harper Lee oli tämän aivan syystä sinne arkistoon jättänytkin, ja alkanut työstämään klassikkoromaaniaan Kuin surmaisi satakielen. Hän varmasti tajusi että Kaikki taivaan linnut on kuolleena syntynyt idea ja jalosti hienomman tarinan, jossa päähenkilöinä ovat Atticus ja Scout - henkilöhahmot, jotka olivat vahvoja jo tässä romaanissa. Atticuksesta ja Scoutista tulikin laajasti tunnettuja, kun Kuin surmaisi satakielen nousi maineeseen. Kuin surmaisi satakielen ehdoton päähenkilö oli Atticus, oikeuden puolesta taisteleva asianajaja, joka ryhtyy puolustamaan syytöntä mustaa miestä epäoikeudenmukaisessa raiskausoikeudenkäynnissä. Kirjan kertojana toimii nuori poikatyttö Jean-Louise eli Scout, joka oli varsin ihastuttava henkilöhahmo. Scout luottaa leskeksi jääneeseen isäänsä, joka kasvattaa kahta lastaan oikeamielisesti ja vankasti. On hyvä olla mielessä ensimmäisen kirjan tapahtumat, jotta Kaikki taivaan linnut aukeaa vähääkään lukijalle, vaikka tämä kirja onkin kirjoitettu ennen menestysromaania.

Tässä kirjassa pääosassa on jälleen Scout itse. Hän palaa kotikaupunkiinsa, jota repii raivokas vastustus lakilisäystä kohtaan, joka sallisi valko- ja tummaihoisten opiskella samoissa kouluissa. Samalla itsenäinen, omia polkuja kulkeva Scout törmää pienen etelävaltiolaisen kaupunkin ahtaaseen naisenrooliin sekä lapsuudenystävän Hankin itsepintaisiin kosintayrityksiin. Scoutin koko maailma kaatuu päälaelleen, kun hänelle selviää isänsä osallistuvan Maycombin piirikunnan Valkoihoisten kansalaisneuvostoon. 

Ei tämä onnistunut vetämään vertoja mitenkään Kuin surmaisi satakielelle. Koko kirja on vain pliisu kyhäelmä, josta näkee aloitelevan kirjailijan kädenjäljen. Kirja käsittelee kiinnostavia teemoja, mutta jumiutuu välillä paikoilleen, osaa dialogeista oli vaikeaa seurata ja kokonaisuus on kerrassaan ontuva. Oli kyllä ihanaa tavata Atticus ja Scout jälleen sekä kuulla mitä Maycombiin kuuluu ja nautin myös suuresti kohdista, joissa palattiin Scoutin lapsuuteen. En kuitenkan voinut olla pettymättä kirjaan. En tiedä miten tämä sitten toimisi, jos ei olisi lukenut kuuluisaa edeltäjäänsä. 

Mutta sen verran on vielä pakko sanoa, että tämän kirjan kansi on aivan upea!

Annna kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2015
Alkuteos: Go Set a Watchman (2015)
Sivuja: 286
Suomentanut: Kristiina Drews

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

Lähetä kommentti