"Yejide toivoo ihmettä, lasta. Akin-puolisokin haluaa lapsen, anoppi
ei muuta ajattelekaan – ja Yejide yrittää parhaansa. Hän tekee raskaita
pyhiinvaelluksia, tanssii näkijöiden kanssa ja turvautuu perinteisiin
uskomuksiin. Mutta kun anoppi lisää kierroksia ja pakottaa poikansa
ottamaan toisen vaimon, asiat mutkistuvat. Alkaa kateuden, petoksen ja
epätoivon aika.
Nigerian sosiaaliset ja poliittiset pyörteet värittyvät Älä mene pois
-romaanin väkevillä äänillä, syvillä sävyillä, pelolla ja epäluulolla.
Adebayo kertoo tarinan aviollisen rakkauden hauraudesta, perheen
hajoamisesta ja suuresta epäonnesta. Hän näyttää äitiyden toiveen
raaimmillaan."
Älä mene pois on nigerialaisen Adébáyón vahva esikoisromaani, joka käsittelee monenlaisia teemoja. Yejide ja Akin solmivat liiton rakkaudesta, sopien ettei liittoon tule ketään muita, vain he kaksi. Nigerialaisessa kulttuurissa on tavanomaista, että miehellä on useampia vaimoja ja paljon lapsia, mutta tälläisten perheiden lapsina Yejide ja Akin haluavat pitää liittonsa vain itsellään. Nigerian värikäs kulttuuri ja perinteet joutuvat kuitenkin törmäyskurssille modernisti ajattelevan pariskunnan kanssa, kun vielä neljän vuodenkaan jälkeen ei lasta ala kuulumaan. Suku painostaa ja vaatii Akinilta perillistä, on häpeä jos suvulle ei ole jatkajaa. Niinpä kuvioihin astuu Funmi, Akinin toinen vaimo, jota Yejiden on vaikea hyväksyä.
Siinä missä Älä mene pois käsittelee Nigeriassa vahvasti eläviä kulttuuriperinteitä sekä maan poliittistä myllerrystä, joka on näyttämönä perheen traagisille vaiheille, se kuvaa myös lapsettomuutta, rakkautta, menetystä ja tuskaa. Pieneen romaaniin on saatu mahtumaan valtavan paljon kaikkea, eikä se aina tuntunut ihan uskottavalta. Silti pidin kirjaa mielenkiintoisena. Vähemmän tulee luettua afrikkalaista kirjallisuutta, ja kirja maalaa hienosti sukupolvien välistä sekä perinteiden ja modernin elämäntyylin yhteentörmäystä, jossa vanhat perinteet ja uskomukset istuvat tiukassa. Kirja ei anna myöskään ruusuista kuvaa moniaviollisistaliitoista, ainakaan naisten ja lapsien näkökulmasta. Jo alusta asti lukijalle on selvää, että syvästi toisiaan rakastama pariskunta on vuosien varrella päätynyt eroon, mutta syyt ja seuraukset sille ovat yllättäviä lukijan näkökulmasta.
Älä mene pois on lukuromaani, jonka parissa viihtyy. Se on jouhevasti kirjoitettu, ja vaikka juonenkäänteitä ei todellakaan puuttunut, niin kirjailija oli onnistunut luomaan eheän kokonaisuuden. Vaikka kirjassa käsitellään todella rankkojakin aiheita, lukeminen ei muodostunut missään vaiheessa liian raskaaksi. Kirja antaa myös erittäin värikkään kuvan Nigeriasta. Suosittelen kyllä lukemaan tämän, kaiken kaikkiaan tämä oli upea lukukokemus.
Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: Stay With Me (2017)
Sivuja: 300
Suomentanut: Heli Naski
Mistä minulle: Bookbeat
Meillä oli tämä lukupiirikirjana ja pidimme todellapaljon tästä kirjasta. Meitä viehättivät kirjan teemat, kieli ja henkilöt. Vahva suosituksemme.
VastaaPoistaMinua kiehtoi valtvasti teemojen lisäksi Nigerian kulttuuri. Tätä kirjaa kyllä voi suositella, oli sen verran hyvä. :)
Poista