Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat

"Kolmekymppinen Alba on syntynyt ja kasvanut Helsingissä suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tyttärenä. Alban suhde isän kotimaahan ei ole yksinkertainen: hän muistaa lapsuuden onnelliset kesälomat paahtavan auringon alla, mutta muistoja varjostavat diktatuurin vuodet salaisuuksineen.

Kun Alba matkustaa romanialaisen isoisänsä hautajaisiin, hän alkaa samalla tutkia sukunsa tarinaa. Alba sukeltaa pienen romanialaiskylän historiaan, jossa osansa on ollut niin maanjäristyksillä, pohjoisesta maasta saapuneella morsiamella kuin maailmaa kiertävällä valaalla."

Valas nimeltä Goliat on runollisesti kirjoitettu tarina Albasta, joka asuu vanhempiensa kanssa Suomessa, mutta jonka sydän kaipaa Romaniassa vietettyjen lapsuudenkesien maisemiin ja kotimaastaan lähtemään kykenemättömän Albertin luokse. Tarinaa kerrotaan kahdessa aikatasossa - nykyajassa Alba perheineen matkustaa Romaniaan isoisä Suden ruumiinvalvojaisiin ja hautajaisiin, toisessa aikatasossa matkustetaan menneisyyteen, jossa avataan Suden ja Flavian tarinaa. Kuinka heidän kaksi lastaan muuttavat diktatuurin jaloista paremman elämän perässä ulkomaille, kuinka Alban suomalaissyntyinen äiti ja romanialaissyntyinen isä tapasivat sekä miltä kotimaahan jääneistä vanhemmista kaikki tuntui. Rinnalla kulkee tarina kuoleesta valaasta, joka kiersi nähtävyytenä ympäri Itä-Eurooppaa. Tuota valasta myös Susi vei lapsensa katsomaan.

Kirjan runollinen ja hieman taianomainen kerrontatyyli ei ollut minun mieleeni. Vaikka pidin valtavasti minulle suhteellisen tuntemattoman Romanian sekä sen asukkaiden arjen kuvauksesta, kerrontatyyli piti minut etäällä tarinasta. Olisin mielelläni lukenut enemmänkin elämästä diktatuurin alla sekä romanialaisista perinteistä sekä tavallisten ihmisten arjesta., mutta itse tarinan henkilöiden elämänvaiheet eivät tulleet lähelle tai onnistuneet vaikuttamaan. Hienosti kirja tuo kuitenkin esille sen miltä tuntuu kasvaa kahden kulttuurin välissä. Alba muistuttaakin hieman kirjailijaa itseään, jolla on suomalainen äiti ja romanialainen isä.

Kirjan tarina tuntui sekavalta - aikoja, paikkoja ja tapahtumia oli runsaasti, enkä aina aivan pysynyt kärryillä. Myöskään valaan symboli kirjassa ei täysin avautunut minulle ja ihmettelin tätä sivujuonta suuresti. Mutta uskon vakaasti, että niille joille tämä kirja avautuu, avautuvat myös sen syvemmät merkitykset, jolloin kirja onnistuu tekemään paremman vaikutuksen.

Tämä kirja oli viime vuonna Finlandia-palkinto ehdokkaana ja todella moni on tätä kirjaa kehunut ja pitänyt tästä. Minulle tähän kirjaan keskittyminen oli vaikeaa, sillä tarina ei imaissut mukaansa ja ajatus harhaili muihin asioihin todella herkästi. Lukeminen oli hidasta ja tökkivää. Osasyyllinen keskittymisvaikeuksissa voi olla oman arjen kiireillä sekä flunssalla, mutta epäilen vahvasti ettei tämä vain ollut minun kirjani. Odotukset kirjan suhteen olivat monien kehuvien arvioiden perusteella korkealla, joten pettymys oli suuri ja pudotus tuli korkealta.



Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2017
Sivuja: 265

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit