"Yhden lapsen kansa kertoo Kiinan yhteiskuntaa monin tavoin
muokanneesta laista, jonka mukaan perheet saivat vuosina 1979–2015
hankkia tietyin liennytyksin vain yhden lapsen. Politiikan seuraukset
ovat raskaat, vaikka ne tehtiinkin ilmeisen hyvin aikein. Tätä nykyä
Kiinassa on paljon yksinäisiä ja hemmoteltuja lapsia, mutta myös suurin
odotuksin stressattuja ainokaisia. Kiinalaiset naiset tuntevat
pakkoabortit, sterilisaation ja salasynnytykset.
Toimittaja Mari Manninen asuu Kiinassa ja kokoaa kirjassaan
erilaisten kiinalaisperheiden tarinat yhteen. Hän kertoo suurperheestä,
jonka lapset eivät ole saaneet henkilöpapereita, ja nuoresta naisesta,
joka palaa Kiinaan adoptiovuosien jälkeen. Yhdessä tarinassa seurataan
abortteja vastaan taistelevaa isää ja toisessa perhettä, joka osti
pojalleen vietnamilaisen vaimon – kylässä kun ei ollut enää naimaikäisiä
tyttöjä. Entä kuinka ainoat lapset selviävät avioituessaan ja
joutuessaan ”pahimmillaan” hoitamaan 12 vanhempaa ja isovanhempaa? Miten jatkaa elämää, jos ainoa lapsi kuolee?"
Minä, kuten monet muutkin, luin tämän tietokirjallisuuden Finlandia vuonna 2016 voittaneen kirjan viime vuoden Helmet-lukuhaastetta varten. En yleensä juurikaan lue tietokirjallisuutta, koska pelkään tekstin olevan liian kuivaa, jotta jaksaisin lukea loppuun asti. Sain kuitenkin yllättyä iloisesti, sillä Mannisen Yhden lapsen kansa oli nopea ja helppolukuinen tietokirja Kiinan yhden lapsen politiikasta, joka on vaikuttanut kiinalaisiin monintavoin. Vaikka politiikka otettiin käyttöön hillitääkseen Kiinan räjähdysmäistä väestönkasvua, sen seuraukset ovat olleet varsin ikäviä ja juuri noita seurauksia Manninen ruotii tässä kirjassa kokoamalla yhteen erilaisten perheiden tarinoita. Osa tarinoista oli todella rankkoja ja lukukokemus olikin siltä osin silmiä avaava, mutta kirja ei ole silti tuomitseva vaikka kritisoikin.
Yhden lapsen kansa on erinomaisesti kirjoitettu ja se koukuttaa. Perheiden tarinat ovat lyhyitä, mutta aitoja ja elämänmakuisia. Taustalta aistii myös Kiinan rikasta kulttuuria, perinteitä sekä historiaa, mutta myös tiukassa istuvia aatteita. Kirjan tarinat ovat värikkäitä, eivät pelkästään rankkoja kertomuksia pakkoaborteista. Tarinat ovat omiaan herättämään vahvoja tunteita lukijassa. Olin niin kirjan pauloissa, että eräänä aamuna kesken unien heräsin, koska minun oli saatava lukea kirja loppuun ennen kuin täytyy nousta viemään lapset tarhaan. Kaikki ne kolme, jotka olen omasta vapaasta tahdostani saanut synnyttää ilman yhteiskunnan kyttäystä, lupaa tai sanktioita. Olen onnellinen, että päätin Bookbeatista pienen epäröinnin jälkeen ottaa tämän kirjan lukuun. Kirja on todella ansainnut Finlandiansa, upea teos kertakaikkiaan!
Aihe voi tuntua meistä suomalaisista melko vieraalta, mutta Kiinan väestöpolitiikassa on hieman yhteneväisyyksiä Suomen tämän hetken tilanteeseen. Lisäksi näkökulma, jolla Manninen on aihetta lähestynyt yksilönäkökulmasta oli todella onnistunut ja sai lukijan eläytymään eri ihmisten tilanteisiin. Kirja on pysäyttävä ja riipaiseva kokonaisuus, jota ei helposti unohda.
Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt: 2016
Sivuja: 205
Mistä minulle: Bookbeat
Kirja kuulostaa todella mielenkiintoiselta, joten piti ottaa itselleni ylös tarpeelliset tiedot jotta muistaisin joskus tsekata kirjastosta tämän. Joten kiitos hyvästä kirjavinkistä ja postauksesta.! :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja ole hyvä! Aina on mukava, kun ihmiset löytävät blogini kautta uutta luettavaa. :)
PoistaTämä täytyy laittaa lukulistalle! Vaikuttaa kiinnostavalta ja sopisi vieläpä hyvin Seinäjoen kirjaston nojatuolimatkailuhaasteeseen.
VastaaPoistaTämä in kiinnostava teos ja totta tosiaan, tämä sopii siihen haasteeseen hyvin! :)
PoistaEn ole vielä lukenut tätä, mutta omassa hyllyssä se odottaa. Sen saisi kyllä varmaan lukaistua aika nopeasti, kun on niin ohutkin. Kiinnostava kirja!
VastaaPoista