Kaksi nuorta naista saapuu kohtalon oikusta samaan talouteen 1890-luvun
Helsinkiin – työntekoon tottunut Hilma piikomaan ja pappissuvun
haaveellinen tytär Anna opiskelemaan. Sopeutuminen naisasianainen ja
matkakirjailijatar Augusta Ahlstedtin huushollin vaatimuksiin ei ole
helppoa, mutta lahjakkaat naiset pyrkivät korkealle. Riittääkö heidän
sinnikkyytensä,kun vastassa ovat niin sovinnaisuusääntöjen paineet,
palvelijoiden ja herrasväen välinen kuilu kuin rakkauden arvaamattomat
oikut?
Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja on saanut minut kiinnostumaan Mustosesta kirjailijana enemmänkin. Kun sain Sotalesken luettua, Bookbeat suositteli minulle tätä; Järjen ja tunteen tarinoiden ensimmäistä osaa Nimettömät. Päätinpä sitten heti kerralla tarttua tuumasta toimeen ja jatkaa kirjailijan parissa vielä toisenkin kirjan verran. Nimettömät avaa sarjan, jossa käsitellään niin naistenasiaa, sortovuosia kuin Suomen matkaa itsenäistymiseen kahden eri säätyyn, mutta samassa talossa asuvan, naisen näkökulmista.
Hilma on työhön tottunut nuori nainen, joka on kotoisin köyhästä perheestä maalta. Anna taas on pappisperheen vanhin tytär. He kumpikin päätyvät topakan Augusta Ahlstedin katon alle, toinen palvelijaksi ja toinen tätinsä ylöspidettäväksi opintojensa ajaksi. Augusta on aikaansa nähden poikkeuksellinen nainen, naimaton ja varakas matkakirjailija sekä naisasiavaikuttaja. Tyttöjen ei ole helppoa sopeutua omalaatuisen ja oikukkaan Augustan huusholliin, mutta pian säätyläistytöstä sekä palvelijasta tulee jonkin asteisia ystäviä.
Yhteiskunnalliset muutokset puhaltavat Suomessa. Raittiusseurat porskuttavat voimissaan, luokkayhteiskunta näkyy vahvasti ajankuvassa ja naisen asema on heikko miesten hallitsemassa yhteiskunnassa. Kirja lukeutuu vihteellisten romaanien alle, ja Nimettömät onkin helppolukuinen kirja, josta ei myöskään rakkaussotkuja puutu, mutta tällä kirjalla on paljon enemmän annettavanaan kuin ihmissuhdedraamaa. Kirja kuvaa tarkasti eri säätyjen välistä kuilua ja luokkayhteiskunnan nyansseja. Sen ajankuva on tarkkaa ja historialliset faktat kutakuinkin paikkansapitäviä. Mustonen tuntee Suomen historian ja osaa välittää menneenajan tuulahduksia lukijalle taidokkaasti.
Erittäin viihdyttävää luettavaa ja aion jatkaa sarjan parissa vastaisuudessa. En kuitenkaan hurahtanut tähän niin täysin mitä Syrjästäkatsoja tarinoihin. Anna ja Hilma olivat kuitenkin sen verran mieleenpainuvia henkilöhahmoja, että haluan tietää kuinka heidän käy muutoksien tuulien puhaltaessa kotimaan kamaralla.
Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2006
Sivuja: 253
Mistä minulle: Bookbeat
Tykkään tästä sarjasta, niin kuin kyllä kaikista muistakin Mustosista. Mielestäni sarjoista tämä on kuitenkin vahvin Syrjästäkatsojan tarinoiden jälkeen. :)
VastaaPoistaNo,minun kokemukseni rajoittuu näihin kahteen sarjaan, vaikka haluttaisi kyllä tutustua muihinkin Mustosiin. :)
Poista