Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia


Odin, Thor, Freija, Loki ja muut elämää suuremmat hahmot heräävät henkiin. Tarinat kuvaavat, miten maailma syntyi, miten jumalat ja jättiläiset ottivat yhteen ja miten maailma päättyy Ragnarökin melskeeseen. Gaiman tavoittaa saagojen huumorin, kauhun ja eeppisyyden.​​
Neil Gaiman on koonnut tähän Pohjoisen mytologia teokseensa tarinoita muinaisesta pohjoisesta tarutosta, hyödyntäen lähteinään Runo- ja Proosa- Eddaa. Ei mikään ihan helppo homma, sillä alkuperäiset runot ja tarinat ovat käännetty muinaisnorjasta, eikä kaikki tarinat ole kokonaisuudessaan luettavissa noistakaan. Osan kirjan tarinoista Gaiman on joutunut parsimaan yhteen sieltä täältä löytyneistä tilkuista, mutta hän on onnistunut siinä hyvin. 

Tarinoissa seikkailee pääasiassa ne kaikista tunnetuimat pohjoisen jumalat, kaiken isä Odin, ukkosenjumala Thor ja viekas Loki, mutta lukija pääsee tutustumaan myös liutaan muita jumalia, hirviöitä, kääpiöitä ja jättiläisiä. Melkoisia veijareita nuo muinaiset jumalat! Olisin lukenut mielelläni enemmänkin heidän edesottamuksistaan, sillä vaikka he olivat kuolemattomia ja ylivoimaisia, olivat he silti erehtyväisiä. Aikansa tuotoksina myös yllättävän yksinkertaisia aika-ajoin. Ilahduttavinta tämän mytologian lukemisessa oli kuitenkin huomata samankaltaisuuksia muiden tunnettujen myyttien ja mytologioiden kanssa, pieni uskonnontutkija minussa olisi halunnut tehdä syvempääkin vertailua.

Vahvoja tulkintoja, Gaiman on taitava kirjailija. Vaikka kirjan tarinat ovat uskollisia alkuperäisille tarinoille, on Gaiman ottanut jonkinverran taiteellisia vapauksia, mutta vain herättääkseen muinaiset tarinat henkiin nykylukijalle. Gaiman on tunnettu mielikuvituksellisista fantasiakirjoistaan sekä huikeasta Sandman -sarjakuvasarjastaan. Hän on kirjoittanut myös Terry Pratchettin kanssa fantasiakirjoja, joista osaa on tituleerattu genren klassikoiksi. Itse olen lukenut tuota em. yhteistyön tuloksia pari kappaletta, vaikka aluksi muistelin etten ole tutustunut kirjailijan aikaisempaan tuotantoon ollenkaan. Sandman-sarjakuviakin on tullut kirjastossa muutaman kerran selailtua, ehkäpä olisi jo korkea aika lainata ja lukea? Mutta eniten minu kiehtoo Gaimanin American Gods (Unohdetut jumalat), joka on klassikkomaineen saanut fantasiatarina. 

Pohjoisen mytologia on kevyeen muotoon kirjoittettu tapa tutustua yhteen eurooppailaiseen mytologiaan ja tarustoon. Jumalia ja muita hahmoja on hillitysti, joten kärryillä pysymisessä ei ole ongelmaa ja kaiken lisäksi tämä on nopeasti luettu. Tämä olisi varmasti aivan loistavasti äänikirjana, kuten Gaiman itsekin esipuheessa sanoo, nämä tarinat toimivat parhaiten ääneenkerrottuina.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: LIKE
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: Norse Mythology (2018)
Sivuja: 276
Suomentanut: Jouko Ruokosenmäki

Kommentit

  1. Oi toivoin tätä joululahjaksi, mutta tällä kertaa joulupukki päätti toisin. Arviosi kuitenkin vahvisti haluni saada tämä teos käsiini. Jotenkin nuo muinaiset tarustot vain kiehtovat! Olet varmaan myös oikeassa tuosta kuuntelemisesta, sillä ovathan nämä tarustot olleet alkujaan enempi sanallista kertomusperinnettä kuin kirjallista tuotosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti