Maria Laakso: Taltuta klassikko!

Oletko yrittänyt lukea klassikon, mutta homma kosahti heti alkuunsa? Haluatko tehdä vaikutuksen johonkin kuumaan kirjatoukkaan? Onneksi olkoon! Käsissäsi on juuri oikea kirja, jota selvästi tarvitset enemmän kuin kipeästi.
Lue klassikoita, ne on hyviä, sanotaan. Ne kasvattaa järkeä, sanotaan. Mutta sanotaan mitä sanotaan, aina klassikon lukeminen ei ole helppoa. Ei hätää! Tämän kirjan luettuasi huomaat, että se voi olla jopa hauskaa.

Olemme kaikki lukijoina erilaisia. Toinen lukee huvikseen Sotaa ja rauhaa, toinen tuskailee jo maitopurkin mainostekstin kanssa. Oli lähtötilanne mikä tahansa, jokainen voi oppia pelottomaksi klassikontaltuttajaksi. Siihen tarvitaan vain ripaus tietoa, rutkasti rohkeutta ja reilusti reipasta retkimieltä.

Taltuta klassikko! tulkkaa tutut merkkiteokset nykynuorille ymmärrettävään muotoon ja saa lukijan kieriskelemään naurusta. Kirjassa taltutetaan kahdeksan kotimaista klassikkoteosta, mm. Aino Kallaksen Sudenmorsian, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas.
Hauska kirja kieltämättä, kieriskelin kyllä naurusta useampaan kertaan, varsinkin kirjan alkupuolella. Myös kirjan antama luonnehdinta runoista oli erittäin osuva. Taltuta klassikko sisältää varmaan kirjallisuushistorian hulvattomimman niputuksen Kalevalasta, tämä oli pakko lukea miehellenikin ääneen. Mutta ikävä kyllä, Kalevalan taltutus on vuorossa ensimmäisenä ja nostaa riman todella korkealle sen suhteen mitä tuleman pitää. Eihän se toki näiden jälkeen tulevien kirjojen vika ole etteivät ne ole sisällöltään yhtä hervottomia kuin kansalliseepoksemme, mutta en tiedä oliko kaikista paras ratkaisu sijoittaa kirjan parhainta osuutta heti alkuun, kun sen jälkeen kaikki marssii reippaasti riman ali tai sitä hipoen.

Kirjan huumori oli kyllä hauskaa ja mukavasti se toikin klassikoitamme helposti ymmärrettävään muotoon, mutta loppua kohden tämän saman huumorin toistaminen alkoi olemaan, no, hapokasta. Lisäksi tietokirjana,  tietoa tässä oli paljon jo niin kuolluista ja kuopatuista klassikkokirjailijoista kuin heidän teoksistaa sekä niiden merkityksestä aikanaan ja nykyään. Lisäksi viljellään myös kirjallisuustieteellisiä termejä, joita oli yritetty avata lukijalle helppotajuisesti siinä mukavasti onnistuen. Silti jotkin asiat olisi voinut vain todeta ilman että yrittää vääntää sitä nuorisoksi, lisäksi kun tässä on se riski että vuoden päästä kirja on auttamatta last season, kun nuorison viljelemät sanat vaihtuvat yhtä tiuhaan kuin muoti. Ei nuoriso kuitenkaan tyhmää ole tai sitten olen liian optimistinen nykynuorison älykkyysosamäärästä, mutta uskallan epäillä että asia olisi tullut selväksi vähemmälläkin vääntämisellä.

Tietokirja on aina tietokirja, ja vaikka huumori ja tieteellinenteksti ei sulje toisiaan pois, niin ei huumori muuta kirjaa olemasta se mitä se on. Jos tämä on nyt suunnattu ei lukevalle "ääliömäiselle" somenuorisolle, niin saatanpa epäillä että eivät jaksa lukea loppuun, ellei siitä nyt seuraa sitten puhelinkieltoa tai tarvi kipeästi aineistoa johonkin umpitylsään aineeseen. Sitten ne vähänkään fiksummat lukevat kirjan ihan mielenkiinnosta tai puhtaasti siksi että kirja tarjoaa oivallisia vinkkejä siitä miten lähestyä klassikkoita ja onnistua taltuttamaan ne. Tämä olisi varmasti kelpo opus äidinkielentunneille yläasteelle sekä lukioon.. Mitään valmiita esseitä ja aineistoa kirja ei kuitenkaan tarjoa, mutta olisi kuitenkin ihan erikiva oppikirja, joka varmasti onnistuu sivistävässä tehtävässään paremmin kuin tavallinen kuivankälpäkkä opus.

Taltuta klassikkon käsikirjoitus sijoittui toiselle sijalle Tammen lasten ja nuorten Ihan totta! -tietokirjakilpailussa ja oli viime vuonna ehdokkaana lasten ja nuorten Finlandia Junior -palkinnon saajaksi. Ansioitunut teos siis.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 216

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit