Inka Nousiainen: Mustarastas

Mustarastas on sydämeenkäyvä kertomus menetyksestä, luopumisesta ja toivosta, joka ei suostu sammumaan.
"Sä olit kaikin tavoin lähtökuopissa, sulla oli autokin jo odottamassa. Mazda 626, vuosimallia -83, hopeanharmaa, punaisella plyysiverhoilulla. Marraskuussa sä täyttäisit kahdeksantoista."

On elokuu vuonna 1989. 17-vuotias Juha lähtee laivalle ja katoaa matkalla jäljettömiin. Tragedia muuttaa koko perheen elämän.Mitä oikein tapahtui eräänä yönä M/S Fennialla kaverusten risteilyllä?

Inka Nousiaisen kirjassa jo aikuinen pikkusisko palaa muistelemaan menneitä ja jättämään lopulliset hyvästit veljelleen.

Tämä oli tunteisiin käyvä kuuntelukokemus. Kuuntelin tämän äänikirjana kotitöiden lomassa ja välillä oli pakko vain pysähtyä kuuntelemaan tätä kaihoisaa tarinaa menetyksestä, ikävästä, rintaa painavasta kaipuusta, kasvamisesta ja eteenpäin siirtymisestä.  Nousiainen kuvaa todella upeasti kuinka aika pysähtyy ja muutaa merkityksensä veljen katoamisen jälkeen. Hän tuo esille kouriintuntuvasti perheenjäsenten reaktiot musertavaan uutiseen ja selviytymisestä sen jälkeen - kuinka jokaisella on oma henkilökohtainen tapa kokea surua. Suru ei ole minulle vierasta, eikä kipeä menetys, joten kirjan esiintuomat riipivät ajatukset olivat kuin omasta mielestäni paremmin sanoiksi puettuna. En kuitenkaan osaa edes kuvitella kuinka kamalaa on käydä läpi oman läheisen katoaminen, kun rakkaan kohtalo on pelkkä mysteeri. Kun turhaan odottaa toista palaavaksi, eikä ole mitään mitä haudata. Mustarastas kuitenkin kertoo myös siitä kuinka elämä jatkuu, suru muuttaa muotoaan, vaikkei ikävä koskaan lakkaa.

Nousiainen on kertonut kauniisti Eevan tarinan, mikä taipui erittäin hienosti äänikirjaksi. Vaikka aihe on raskas, kerronta on, kuten aikaisemmin sanoin kaunista, mutta myös kevyttä sekä helppotajuista. Romaani pohjautuu paitsi Inka Nousiaisen ja näyttelijä Eeva Soivion keskusteluihin myös Soivion monologinäytelmään Mustarastas, kadonnut veli, joka sai kantaesityksensä KOM-teatterissa 2017.  Suosittelen tätä lyhyttä, mutta mieleenpainuvaa tarinaa ihan missä formaatissa vain.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 151

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit

Lähetä kommentti