Heather Morris: Cilkan tarina

Cilka Klein on vasta kuusitoistavuotias, kun hänet viedään Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Siellä Birkenaun komentaja Schwarzhuber huomaa hänen kauniit pitkät hiuksensa ja erottaa Cilkan muista vangeista. Cilka ymmärtää nopeasti, että valta on ainoa reitti selviytymiseen, vaikka sen vuoksi joutuisi uhraamaan osan itsestään. 
Kun Auschwitz vapautetaan, neuvostojoukot syyttävät Cilkaa yhteistoiminnasta, ja hän päätyy jälleen vankileirille. Jokainen päivä on taistelua elämästä ja kuolemasta. Hän ystävystyy leirin naislääkärin kanssa ja oppii hoitamaan sairaita vankeja kurjimmissa mahdollisissa olosuhteissa. Kun hänen hoidettavakseen tulee mies, Alexander, Cilka huomaa että kaikista kauheuksista huolimatta hänen sydämessään on yhä tilaa rakkaudelle. 
Cilkan tarina on aiemmin ilmestyneen Auschwitzin tatuoijan rinnakaisteos ja kertoo Auschwitzin tatuoijasta tutun Gitan ystävän, Cilkan, tarinan. Tällä kertaa Morris ei kuitenkaan ole päässyt haastattelemaan itse Cilkaa tai hänen puolisoaan, vaan tarina on syntynyt Cilkan tunteneiden sekä Siperian työleireiltä selviytyneiden kertomusten pohjalta. Tiedossa on siis alusta asti, että kirja on faktaan perustuvaa fiktiota, joten lukija ei koe turhaa pettymystä sen suhteen että tarina on väritetty - siinä on keksittyjä henkilöhahmoja ja tapahtumia vain paremman lukukokemuksen sekä juonenkehityksen vuoksi. Tarina perustuu kuitenkin todellisen ihmisen tarinaan sekä todellisten ihmisten kokemuksiin, mikä teki lukukokemuksesta vaikuttavan.

Keskitysleirit kaatuvat, suurin osa hengissä selviytyneistä juutalaisista ja muista keskitysleirien kauhut kokeneista vangeista pääsevät vapauteen. Nuori Cilka ei kuitenkaan kuulu niiden onnekkaiden joukkoon, sillä neuvostovapauttajat tuomitsevat hänen natsien kanssa yhteistoiminnasta ja passittavat hänet kylmään ja karuun Siperiaan työleirille 15 vuodeksi. Vaikkei työleirit polta vankeja tuhkana tuuleen tai tee heillä ihmiskokeita, on ihmisarvo poljettu sielläkin pohjamutiin. Ainainen nälkä ja kylmyys ovat vakituista seuraa, vankileirin hierarkia sekä kirjoittamattomat säännöt haastavat nuorta tyttöä, joka yrittää vain selviytyä hengissä tuomiostaan. Takaumien avulla valotetaan Cilkan tarinaa myös Auschwitzissa, kuinka hän asui kuolemanparakissa tupavastaavan yksityishuoneessa komentajan omana leikkikaluna, tuomittuna muiden halveksuntaan, vaikka hän yritti vain selviytyä hengissä. 

Siperian työleirit ei kauaksi heitä keskitysleiristä, ihmisiä kuoli ankariin olosuhteisiin ja työtä tehden aliravittuna ja kylmissään. Vangit olivat vartijoiden sekä luottovankien vallan alaisena, tottelemattomat joutuivat rangaistukseksi kuoppaan, josta hengissä selviytyminen varsinkin talviaikaan oli epävarmaa. Naisvangit luvattiin asemansa ansainneille luottovangeille palkinnoksi ja saaliinsa valinneet miehet saapuvat parakkeihin yöaikaan ottamaan itselleen sen mikä luvattu on. Cilkan asema kuitenkin paranee sattuman kautta, kun hän pääsee sairaalaan töihin ja ansaitsee asemansa hoitajana. Hiljalleen työleirin synkeään arkeen löytyy valoa ystävien ja rakkauden muodossa.

Cilkan tarina on hätkähdyttävä ja vaikuttava, kirjallisesti jopa parempi kuin Auschwitzin tatuoija. Kerronta on sujuvaa ja helppolukuista, Cilkan tarina koukuttaa lukijansa ja minä ainakin eläydyin kirjaan vahvasti. Kuitenkin kummankin Morrisin kirjan sisältämä tarina on sellainen etten kykene vertailemaan niitä sisällöllisesti keskenään, sillä jokaisen holokaustista selvinneen tarina on erilainen, mutta silti yhtä arvokas. Henkilöhahmona Cilka on poikkeuksellisen urhea ja hyvä sydäminen.

Suosittelen!

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Aula & Co
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: Cilka's Journey (2019)
Suomentanut: Pekka Tuomisto
Sivuja: 404

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Minäkin pidin tästä paljon. Tärkeä kirja. Hyvin kirjoitettu. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti