Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones and The Six

They sold out arenas from coast to coast. Their music defined an era and every girl in America idolised Daisy. But on July 12 1979, on the night of the final concert of the Aurora tour, they split. Nobody ever knew why. Until now. This is the whole story, right from the beginning: the sun-bleached streets, the grimy bars on the Sunset Strip, knowing Daisy’s moment was coming. Relive the euphoria of success and experience the terror that nothing will ever be as good again. Take the uppers so you can keep on believing, take the downers so you can sleep, eventually. Wonder who you are without the drugs or the music or the fans or the family that prop you up. Make decisions that will forever feel tough. Find beauty where you least expect it. Most of all, love like your life depends on it and believe in whatever it is you’re fighting for. It’s a true story, though everyone remembers the truth differently.

Daisy Jones and The Six kertoo fiktiivisen rokkibändin nousun ja tuhon 1970-luvun musamaailmassa. Haastattelumuotoon kirjoitettu romaani on kuin dokumentaarinen katsaus suositus rokkibändin vaiheisiin, heidän itsensä sekä heidän lähipiirinsä  kertomana. Reid on luonut tarinan, joka vaikuttaa niin aidolta, että olin useammin kuin kerran klikkaamassa itseni Spotifyihin kuuntelemaan heidän kappaleitaan. Tätä illuusiota buustaa bändin kappaleiden sanoitukset, jotka löytyvät kirjan lopusta. Kirja on huikean hyvä - viihdyttävää ja koukuttavaa viihdemaailmaan sijoittuvaa kirjallisuutta. Tätä ei ikävä kyllä ole kuitenkaan suomennettu. Ei, vaikka kirja on niittänyt mainetta maailmalla ja saanut paljon huomiota. Kirja julkaistiin maaliskuussa 2019 ja Reese Whitterspoonin lukupiiri valitsikin sen kuukauden kirjaksi ja suositteli sitä lämpimästi muille. Reese Whitterspoonin tuotantoyhtiö osti myös kirjan filmioikeudet ja kirjan pohjalta on tekeillä 13 osainen tv-sarja, jonka julkaisuajankohtaa ei ole vielä paljastettu, mutta näyttelijät kylläkin. Itse valovoimaista Daisy Jonesia näyttelee itsensä Elvis Presleyn lapsenlapsi Riley Keuogh. Ihan mahtavaa, toivottavasti sarjan näkisi Suomessakin ja kirjakin sitten viimeistään suomennettaisiin.

Äkkiseltään ajateltuna kirjan tarina on melko perinteisen oloinen "rokkia, huumeita ja sekoilua" -tarina ja se toikin ajoittain mieleen hittileffan The Star is Born. Ylipäätänsä 70-luvun rokkikulttuuri on niin ikonisessa asemassa, ettei kirja tarjoa mitään uutta siittä. Mutta Reid on luonut mielenkiintoiset ja monikerroksiset henkilöhahmot, joilla jokaisella on oma kamppailunsa petollisen musamaailman ja henkilökohtaisen elämän välillä. Varsinkin Daisyn ja Billyn kompleksisuus oli todella mielenkiintoista luettavaa. Huumeet, keikkaelämä, houkutukset, itsensätoteuttaminen - kaikella on hintansa. Billyn ja Daisyn lisäksi Karen nousi henkiöhahmoista suosikikseni, ja näin jälkeenpäin ajatellen tässä kirjassa naishahmot ovat todella vahvoja persoonia. Varsinkin Camilla, Billyn vaimo. Myös aikakausi luo mielenkiintoisen taustan tarinalle kaikessa kuluneisuudessaan, on siinä silti oma viehätyksensä. 

Haluaisin sanoa, että tarina veti alusta loppuun, mutta hieman bändin toisen albumin syntyaikoihin, tarina jää junnaamaan hetkeksi paikoilleen, ennen kuin nytkähtää taas liikkeelle. Mutta kokonaisuuteen peilaten tämä pieni notkahdus oli tuskin havaittavissa. Tähän kirjaan oli helppo uppoutua, antaa rock'n'rollin viedä mennessään ja se oli minusta merkittävämpää lukukokemuksen kannalta. Ja eikö se ole hyvän viihdekirjan merkki, että sen virtaan voi heittäytyä vain kellumaan ja nauttia kyydistä?

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Random House UK
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 355

Mistä minulle: Kirjastosta 

Kommentit