Kirjoihin kadonneen poika suosittelee

Kyllä pojatkin lukee, ainakin meidän ekaluokan päättävä poika. Vaikutusta on varmasti sillä, että meillä on aina luettu paljon lapsille kirjoja ja tarinoiden maailman viehätys on jo sitä kautta tuttua pojalleni. Varmasti myös lukevan vanhemman esimerkki on tehnyt tehtävänsä, ainakin lapsiani on aina kiinnostanut, mitä äiti lukee. Varsinkin, jos kirjan kansikuva on ollut heidän mielestään mielenkiintoinen. Olen kannustanut lastani lukemaan ja lukemalla on voinut myös ansaita peliaikaa. Vaikka hän lukemalla voi ansaita peliaikaa, kuitenkin huomaan hänen enenevässä määrin lukevan ihan omaksi ilokseen. Näin kevään tullessa hänen lempipuuhaansa onkin ollut äidin kanssa yhdessä terassilla lukeminen, ja joskus hän vetäytyy leikeistä ja kömpii nojatuoliin lukemaan kirjaa. 

Esikoiseni oppi lukemaan jo eskarissa ja lueskeli jo esikoulu keväänä itsekseen kuvakirjoja. Koululaisena hän sai oman kirjastokorttinsa ja koululla käy joka toinen viikko kirjastoauto, josta he ovat saaneet lainata itse valitsemiaan kirjoja pulpettiin sekä kotiin. Alussa opettaja luonnollisesti suositteli lainaamaan helppolukuisia ja tavutettuja kirjoja, mutta hyvin pian poikani halusi laajentaa lukemistoaan. Kävimme yhdessä katselemassa kirjastosta hieman "haastavampia" kirjoja ja poikani on innostunut lukuharrastuksesta entistä enemmän. Olen kysynyt aina kirjan päättymisen jälkeen lapselta lyhyttä kommenttia luetusta kirjasta ja kerännyt hiljalleen itselle listaa hänen pitämistään kirjoista. Nyt vinkattavia kirjoja on kertynyt jo sen verran että uskallan tehdä aiheesta oman postauksensa. Eli mitä Kirjoihin kadonneen poika suosittelee muille luettavaksi:

Jeff Kinney - Neropatin päiväkirjat


Tämä on poikani ihan lempparein sarja ja tätä kirjasarjaa tykkää vanhemmatkin lukijat. Poikani sai tämän ensimmäisen osan joululahjaksi ja se oli menoa sen jälkeen. Nyt hän on edennyt sarjassa jo neljänteen osaan. Osia sarjassa on ilmestynyt jo neljätoista ja 15. osa julkaistaan tänä vuonna. Lisäksi Kinneyltä on ilmestynyt tähän ilmiöksi nousseeseen kirjasarjaan linkittyvä  Maailman parhaan kaverin päiväkirja -sarja, jossa kertojana toimii Neropateista tutun Gregin paras kaveri. Poikani on lukenut myös tämän ja odottaa syksyllä ilmestyvää toista osaa Maailman parhaan kaverin seikkailu. Pähkinänkuoressa tässä sarjassahan seurataan nuoren Gregin edesottamuksia tämän päiväkirjan muodossa. Sarja on hauska ja naurattaa kaikenikäisiä lukijoita. Kirjasarja onkin innostanut lukemisen pariin lapsia ja nuoria kautta maan ja sopiikin noin 8-13-vuotiaille. Kirjoissa on paljon kuvia ja sarjakuvamaisuutensa ansiosta suhteellisen vaivatonta luettavaa.

Andy Griffiths: Maailman paras puumaja, 13 kerrosta



Jos pitää Neropatin päiväkirjoista, pitää taakuulla myös Puumaja -sarjasta. Kirjat kertovat Andysta ja Terrysta, jotka asuvat puumajassa. Luvassa on  hauskaa tykitystä ja paljon havainnollistavia piirustuksia päähenkilöiden seikkailuista. Poikani piti tästä niin paljon, että luki tämän ihan muutamassa päivässä ja pyysi varaamaan heti kirjastosta sarjan toisen osan Maailman paras puumaja, 26 kerrosta. Kirjassa on paljon kuvia ja huomattavan vähän tekstiä, joten kirja ei ole liian haastavaa luettavaa ja sopiikin mainiosti 7-10-vuotiaille lukijoille, myös niille, jotka eivät ole tottuneet lukemaan paljon. Sarjan kolmas osa Maailman paras puumaja, 39 kerrosta ilmestyy kesäkuussa. 

Lasse Anrell: Futisjunnut -sarja


Futisjunnut -sarja on ollut helppolukuisista kirjoista ehdoton suosikki. Eikä ihme, sillä poika on futari itsekin. Hän on ahminut suurella innolla sarjan kaikki kolme ilmestynyttä osaa Zlatan on tähti, Kotikenttien kingi ja Messi on mahtava. Kirjoissa on väljä taitto ja paljon kuvia, joten ne sopivat hyvin myös vähemmän lukeville ja lukemaan opetteleville. Oma poikani luki ensimmäisen osan ihan ekaluokan alussa, kun lukeminen ei ollut vielä niin sujuvaa. Futisjunnut -sarjassa seurataan kolmea ystävystä Alia, Brunoa ja Emmaa sekä heidän joukkuettaan ja jalkapalloharrastusta.

Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit


Taas mennään hieman siellä Neropattien hengessä, sillä Maailman viimeiset tyypit on runsaasti kuvitettu kirja, jossa taistellaan zombeja ja muita hirviöitä vastaan. Tämä sarja on ollut maailmalla menestys ja sen pohjalta on tehty myös Netflix -sarja. Kirjoja on ilmestynyt suomeksi nyt kaksi ja kolmas osa sekä sarjanpohjalta tehty selvitymisopas ilmestyvät kumpikin tänä vuonna. Sarja on sopivasti jännittävä ja kuulemma erittäin koukuttava, minkä on voinut päätellä lapsen lukutahdistakin. Sarjaa suositellaan 9-vuotiaasta eteenpäin, mutta itse kirjan läpi selailtuani, katsoin sen myös olevan ok 8-vuotiaalle pojalleni.

Jorn Lier Horst: Operaatio myrskypilvi - Etsiväkaksikko


Norjalaisen dekkaristin lasten salapoliisisarja Etsiväkaksikko kuuluu myös poikani suosikki kirjasarjoihin. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi nyt viisi osaa. Etsiväkaksikko Tilda ja Oliver perustavat etsivätoimiston ja yhdessä he ratkaisevat kiperiä rikoksia apunaan vainukoira Otto. Kirjoissa on runsaasti värikkäitä kuvia sekä sopivasti tekstiä. Sarja sopiikin erinomaisesti noin 7-10-vuotiaille lukijoille. Poikaani näissä kirjoissa innostaa erityisesti se, että Oliver ja Tilda ratkaisevat ihan oikeita rikoksia.

Barbara Cantini - Mortina



Mortina on zombityttö, joka asuu tätinsä ja setänsä kanssa Villa Tuonelassa. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi kaksi osaa ja kolmas osa ilmestyy tänä syksynä. Ja vaikka kirjan päähenkilönä seikkailee tyttö, piti poikani tästä kirjasta, koska zombit ja aavekoirat. Paljon kuvia ja vähän tekstiä, joten kirjat soveltuvat hyvin seitsemästä ikävuodesta ylöspäin ja sellaisillekin lukijoille, jotka eivät ole tottuneet paljon lukemaan. Pidin itsekin valtavan paljon tämän kirjan kuvituksesta.

Yoko Tanaka: Mestarietsivä Peppunen


Tämä pyllypäinen etsivä on pöräytellyt tiensä poikani suosioon. Kenelläpä alakouluikäisellä (tai vähän vanhemmalla) ei pieruhuumori naurattaisi. Sarjassa on ilmestynyt kaksi osaa suomeksi - Mestarietsivä Peppunen sekä Mestarietsivä Peppunen ja kuuttoman yön jättiläinen. Kirjoissa on paljon kuvia ja helppolukuista tekstiä. Sen lisäski tarinoiden lomassa on arvoituksia lapsille selvitettäväksi. Peppunen on niin kova juttu, että esikoisen luettua tämän, piti tämä lukea moneen kertaan ääneen myös pienemmille sisaruksille. Peppusen faneille onkin luvassa hyviä uutisia, sillä elokuussa julkaistaan sarjan kolmas osa Mestarietsivä Peppunen ja voittamaton rosvojoukko. Mutta jo lokakuussa ilmestyy sarjan neljäs osa Mestarivaras ja mestarietsivä.

Dav Pilkey: Kapteeni kalsari



Dav Pilkeyn Kapteeni kalsarit viihdyttivät lapsia jo minun lapsuudessani. Ja niin ne ovat viihdyttäneet myös minun lapsiani. Näitä on luettu yhdessä ääneen ja ekaluokkalainen on lukenut pari myös ihan itsekseen. Kirjat kertovat Ernosta ja Huukosta, jotka tykkäävät aiheuttaa sekasortoa koulussa, jonka jälkeen he mielusti ryntäävät puumajaan luomaan sarjakuvia, joista ehdottomasti paras on Kapteeni kalsarista kertovat seikkailut. Ensimmäisessä osassa pojat tilaavat Hypnosormuksen, jonka avulla koulun äreästä rehtorista kuoriutuu itse Kapteeni Kalsari, vaikkei hän itse sitä tiedäkkään. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi 14 osaa. Kirjoissa on runsaasti kuvitusta ja pätkiä poikien kirjoittamista sarjakuvista. Jälleen kalsari- ja vessahuumoria, joka uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Nämäkin sinällään paksut kirjat ovat suhteellisen nopeaa luettavaa juurikin runsaan kuvituksen ansiosta sekä liikkuva kuva -harjoitukset ahmaisevat muutaman sivun poikineen myös. 

Timo Parvela: Kepler62


Tämän sarjan pelikytkökset sekä postapokalyptinen maailma on koukuttanut monet nuoret lukijat, siihen malliin ne ovat usein kirjastosta menossa. Olemme alkaneetkin keräämään tätä sarjaa hiljalleen omaan hyllyyn, sillä esikoinen tykkää lukea näitä itsekseen, mutta näitä on luettu myös sen lisäksi koko komppanjalle ääneen. Sarjassa on kaksi tuotantokautta, ensimmäisessä kaudessa on osia kuusi ja toisessa kaudessa ilmestyy neljäs osa kesällä. Kirjan huikeasta kuvituksesta vastaa taiturimainen Pasi Pitkänen. Pidän tästä sarjasta valtavan paljon itsekkin, todella upea lastenkirjasarja!

John Dougherty: Hajupommi ja Ketsuppinaama


Hajupommista ja Ketsuppinaamasta kertovat kirjat ovat huumoria, joka uppoaa hyvin ala-asteikäiseen. Yhden sarjan kirjan olen itse lukenut ääneen iltasatuna ja omasta mielestä huumori oli hieman väkinäistä, mutta hymyilytti toki onnistuessaan myös minua. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi neljä osaa ja meidän ekaluokkalainen on tykännyt näitä lukea, sillä ne ovat väljän taiton ja runsaan kuvituksen ansiosta olleet helppoa luettavaa. Tarinat ovat sopivan vauhdikkaita ja hauskoja, vaikkei sarja aivan pojan top-listalle ylläkkään.

Sinikka & Tiina Nopola: Risto Räppääjä


Nämä kirjat tuskin esittelyä kaipaavat. Ristoa olen lukenut minäkin lapsena, kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat on pakko ostaa ja katsoa heti tuoreeltaan. Iltasaduiksi ollaan luettu jo monta ja kirppikseltä kannan kotiin kaikki löytyvät osat. Ei siis varmaan ihme, että ekaluokkalainen on muutamaan otteeseen valikoinut luettavakseen tämän valoittavan lastenkirjasarjan osia, joita onkin ilmestynyt jo liki parikymmentä. Nämä kuulemma ovat vaan niin hyviä ja muistan itsekkin näistä lapsena pitäneeni paljon.

Nämä kirjat pääsivät mukaan ensimmäiseen listaukseen. Mitä teidän 7-8-vuotiaat ovat tykänneet lukea? 

Kommentit