Sally Green: Paholaisten valtakunta



Sodan kuohut, paholaiset ja petokset uhkaavat erottaa viisi nuorta sankaria, joiden kohtalot ovat kietoutuneet yhteen.

Prinsessa Catherine johdattaa täpärästi tuholta pelastautuneiden joukkoa Pohjoisylängön karuille seuduille. He pakenevat kannoillaan olevia vihollisia yllättävään turvapaikkaan: paholaisten valtakunnan vaarallisiin tunneleihin. Paholaismetsästäjä Tash päätyy paholaissavun alkulähteelle, mutta Catherinen täytyy palata maan pinnalle uhmaamaan kuningasisänsä tyranniaa – ja selvittämään tunteitaan Ambrosea kohtaan. Lain kouraa pakenevat Edyon ja March lähentyvät entisestään, vaikka heidän salaisuutensa uhkaavat repiä heidät erilleen.

Kun hyökkäyksiin käydään joka rintamalla, ensimmäisenä kaatuu totuus. Mutta pelastavatko savuvarkaiden kertomat valheet heidät vai johtavatko ne täydelliseen tuhoon?

Paholaisten valtakunta on Sally Greenin Savuvarkaat -trilogian toinen osa. Harmikseni tämä todella hyvä YA-fantasiasarja on saanut todella vähän huomiota ja näkyvyyttä. Sarja on tummempaa eeppistä fantasiaa, jossa seikkaillaan keskiaikaishenkisessä valtakunnassa, jossa valtakunnat sotivat keskenään yhden vallanjanoisen ja julman kuninkaan tähden. Erikoisen tästä maailmasta tekee paholaissavu, jota on aiemmin pidetty huumausaineena. Sen kerääminen vaatii paholaisen tappamista ja sen käyttäminen on laitonta. Brigantin valtakunnassa on kuitenkin huomattu purppuranvärisen savun antavan nuorille käyttäjille luonnottomat voimat määrätyksi ajaksi, ja heidän aikomuksenaan on savun avulla rakentaa voittamaton poika-armeija. Tarinaa kerrotaan viiden nuoren näkökulmasta. Tash on vain 12-vuotias, mutta erittäin lahjakas paholaisenmetsästäjä, Catherine on pahamaineisen Brigantin kuninkaan tytär, joka on lähetetty Pitoriaan vaimoksi kruununprinssille. Ambrose on entinen Brigantin armeijan sotilas, joka on seurannut Pitoriaan prinsessa Catherinea, johon hän on toivottoman rakastunut. Edyon on Calidorin hallitsijan äpärälapsi, jolle on määrä antaa kruununprinssin oikeudet. Hän on vaarallisella matkalla isänsä luokse seuranaan nuori abassi March. March ei ole kuitenkaan sitä miltä näyttää, sillä hänen aikomuksenaan oli alunperin viedä hallitsijan perilinen Brigantiin kuninkaan vangiksi, mutta ihastuukin matkalla tulevaan prinssiin. Ensimmäisessä osassa kaikien näiden nuorten polut kohtaavat, kun Pitoriaan hyökätään. He selviytyvät hyökkäyksestä ja jatkavat matkaa joukkona vaarallisen Pohjoisylängön halki, jossa he joutuvat pakenemaan lähestyviä takaa-ajajia paholaisten valtakuntaan.

Porukka kuitenkin hajoaa, mikä on selvä. Catherine joutuu palaamaan maan pinnalle kohdatakseen vallanhimoisen isänsä. Ambrose seuraa sydämensä valittua. Tash jää tutkimaan paholaissavun alkulähdettä, joka tuntuu kutsuvan häntä luokseen. March ja Edyon jatkavat kivistä polkuaan Edyonin isän luo Calidoriin. Aloinkin lukemaan tätä toista osaa suurella innolla, janosin saada tietää mitä kaikille henkilöhahmoille kuuluu ja olin malttamaton jatkamaan matkaa heidän kanssaan. Pidin ensimmäisessä osassa juurikin tarinan persoonallisista sankareista. Alku olikin todella lupaava ja koukuttava. Kuitenkin keskiosassa juoni hieman lopahti, aikaa tuntui kuluvan valtavasti politikointii, joka oli toki tarpeellista, mutta ei minulle sitä mieluisinta. Loppua kohden edetessään tarina ottaa taas tuulta alleen ja sivut kääntyilivät vinhaa vauhtia. Kuinka sota päättyy? Selviääkö Tash hengissä? Kuinka Catherinen ja Ambrosen romanssin käy? Kohtaako Edyon ja March enää koskaan? Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että aion lukea seuraavankin osan, kunhan se ilmestyy suomeksi. Ehkä hieman pettynyt olin siihen, ettei lopussa ollut kuitenkaan mitään todella jännittävää cliffhangeria. Parhaita ovat ne kirjat, joiden lopussa tekisi mieli itkeä ja huutaa, kun seuraavaa kirjaa ei ole heti saatavilla.

Savuvarkaat -trilogia on ollut tähän mennessä nopealukuista ja juonivetoista. Viihdyttävää ja rentouttavaa luettavaa, joka tarjoilee seikkailuja, romantiikkaa, petoksia ja juonittelua. Olisin toivonut kuitenkin enemmän syvyyttä Greenin luomaan valtakuntaan, mitä kaipasin myös ensimmäisen kirjan kohdalla. Tällä hetkellä Pohjoisylänköjä lukuunottamatta kirjan maailma vaikuttaa melko tavanomaiselta keskiaikaiselta maailmalta. Pääpaino on tiukasti juonessa, sen etenemisessä sekä päähenkilöiden kehityksessä että ihmissuhteissa. Kun kaipaa oikeasti helpoa viihdekirjallisuutta, kannattaa valita tämä trilogia luettavakseen.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Demon World (2019)
Sivuja: 447
Suomentanut: Meri Kapari

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit