Mileva ”Mitza” Marić on aina ollut hieman erilainen kuin muut tytöt. Useimmat hänen ikäisensä parikymppiset ovat naimisissa, kun taas Mileva opiskelee ainoana naisena fysiikkaa Zürichin yliopistossa.Milevalle matematiikka on helpompi käsite kuin avioliitto, kunnes eräs hänen luokkatovereistaan, Albert Einstein, kääntää nuoren naisen pään. Näiden kahden avioliitto on sydämen ja älyn liitto, mutta onko siinä riittävästi tilaa kahdelle nerolle?Mileva Marić oli kiehtova ja nerokas fyysikko itsekin – se toinen Einstein. Nykyisin käydään paljon keskustelua hänen roolistaan Einsteinin suhteellisuusteorian synnyssä. Teorian, josta Albert Einstein tunnetaan parhaiten. Oliko Mileva pelkästään taustahahmo, joka laski ja ratkoi monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä vai oliko hänen merkityksensä suhteellisuusteorian syntyyn oletettua suurempi?Kirja avaa meille ikkunan nerokkaan naisen elämään, jonka oma säkenöivä valo jäi Albert Einsteinin valtavaan varjoon. Marie Benedict herättää kiehtovasti henkiin erään historian unohdetun tiedenaisen tarinan.
Jälleen yksi tarina suurmiehen vaimosta, joka on jäänyt kuuluisan miehensä varjoon. Täytyy myöntää etten itse ollut aikaisemmin edes kuullut Milevasta, Albert Einsteinin ensimmäisestä vaimosta. Mileva on raajarikkoinen, Serbiasta kotoisin oleva nuori nainen, jonka isä raivaa fiksulle naiselle tien yliopistoon aikana, jolloin naisten opiskeleminen yliopistoissa oli laitonta. Mileva ei osaa edes kuvitella avioliiton sataman olevan osa hänen tulevaisuuttaan, sillä kuka haluaisi raajarikkoisen, epämuodostuneen ja jalkaansa laahaavan naisen. Mileva haluaa keskittää kaiken tarmonsa fysiikan opiskeluun ja oman uransa luomiseen miesten maailmassa, sillä on sanomattakin selvää ettei se tule olemaan helppoa Milevan päivänselvästä älykkyydestä huolimatta. Yliopistossa Mileva kuitenkin tapaa tulevan miehensä Albertin, joka saa Milevan horjumaan päätöksestään elää naimattoman naisen elämää. Mitä olisikin olla rouva Einstein?
Tiedätte varmaan sanonnan, että jokaisen suuren miehen taustalla on nainen. Tämä kirja herättelee pohtimaan unohdettuna tiedenaisena tunnetun Milevan osuttaa Albertin teorioiden ja töiden taustalla. Kun tämän boheeminen tiedeparin välistä kirjeenvaihtoa löydettiin 80-luvulla, herätti se kiihkeää keskutelua tiedeyhteisössä siitä mikä on Milevan osuus mm. suhteellisuusteorian synnyssä. Oliko pakosti miehensä varjossa elävä Mileva näiden tieteellisten teorioiden alullepanija ja kaikupohja? Tarina Albert Einsteinin ensimmäisestä vaimosta on faktaan perustuvaa fiktiota. Benedict on pyrkinyt pohjaamaan Milevan tarinan mahdollisimman paljon saatavilla olevaan faktatietoon, mutta on syytä muistaa, että hän on ottanut tarinassa myös taiteellisia vapauksia.
Herra Einsteinista ei anneta kirjassa kovin imartelevaa kuvaa. Mies on suorastaan hirviömäinen, hyvin itsekeskeinen, häikäilemätön, alistava ja suoranainen pesunkestävä narsisti. Mileva rakastaa aidosti miestään ja odottaa odottamasta päästyään tämän tyhjien lupausten toteutumista. Lopulta mitta tulee kuitenkin onneksi täyteen, sillä koko avioliitto on ollut melkoista vuoristorataa.
Rouva Einstein on kiinnostava historiallinen romaani, joka on viihdyttävä sekä sopivan vetävästi kirjoitettu. Ei mikään vuoden kirjailmiö, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen tarina, varsinkin historian ystäville. Ja entäs kirjan kansikuva? Lumoava värimaailma ja kerrassaan upea kuva itsessään jo houkuttelevat lukemaan tämän kirjan.
Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Sitruuna kustannus
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Other Einstein
Sivuja: 356
Suomentanut: Kaisa Haatanen
Mistä minulle: Kirjastosta
Tässä oli kirja juuri minulle! Pidin tästä paljon, ensiksi pidin kansikuvasta, sitten sisällöstä. Oli kiinnostavaa lukea tämä historiikki, jossa varmasti on paljon todellisuuspohjaa. Olen käynyt Bernissä Enstein-museossa ja oli kiinnostavaa saada tietoa toisenlaisestakin Einsteinista.
VastaaPoistaKansikuva on kyllä niin kaunis! Tarina oli todella kiinnostava, enkä epäile yhtään sen todellisuuspohjaa. Varmasti oli sinulle mielenkiintoinen kokemus saada myös toisenlaista kuvaa Einsteinista. Minulle itselle tuo herra on ollut tuttu lähinnä vain suhteellisuusteorian keksijänä, joten juuri minkäänlaista ennakkokuvaa lukemaan lähtiessä minulla ei ollut.
Poista