Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään



Tom Hazardilla on salaisuus. Hän näyttää tavalliselta 41-vuotiaalta mieheltä, mutta on harvinaisen tilansa vuoksi elänyt jo vuosisatoja. Tom on nähnyt Elisabetin aikaisen Englannin ja jazz-ajan Pariisin, maailmaa Etelämereltä New Yorkiin. Nyt hän janoaa tavallista elämää.

Selvitäkseen hengissä Tomin on jatkuvasti vaihdettava identiteettiään. Nyt hänellä on täydellinen ammatti: historianopettaja lontoolaisessa koulussa. Opettajana hän voi kertoa lapsille sodista ja noitavainoista kuin ei olisi ollut itse todistamassa niitä. Hän voi kesyttää historian, joka saavuttaa häntä kovaa tahtia. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että rakastua ei saa.


Kuinka aika pysäytetään kertoo Tom Hazardin kiehtovan tarinan. Tom on poikkeuksellinen, keski-ikää lähestyvä mies, sillä vaikka hän näyttää ulkoisesti nelikymppiseltä, hän on todellisuudessa yli 400 vuotta vanha. Tom kärsii harvinaisesta sairaudesta, jonka vuoksi hän ei vanhene yhtä nopeasti kuin tavalliset ihmiset, eikä häneen vaikuta useimmat tavallisten tallaajien sairastamat sairaudetkaan. On sanomattakin selvää, että poikkeuksellisen kauan samannäköisenä ja ikäisenä pysyvä henkilö herättää vahvoja epäluuloja muissa ihmisissä, minkä vuoksi Tomin on vaihdettava maisemaa riittävän usein ja aloitettava uusi elämä aina alusta. Onneksi Tomin kaltaisia on muitakin, he kutsuvat itseään albatrosseiksi, eli lyhyemmin alboiksi, ja heidän muodostama seuransa pitää huolen kaikkien jäsenien sulavasta siirtymisestä henkilöllisyydestä sekä elämästä toiseen. Seuran tavoitteena on suojella kaikkia alboja joutumasta tieteen koekaniineiksi ja heidän harvinaislaatuisen vaivansa halutaan pysyvän visusti salaisuutena. Pitkä elämä ja vanhenemisen hidastaminen on jotain sellaista, mihin tiedemiehet ovat vuosia pyrkineet löytämään vastauksia - keinolla millä hyvänsä. Mutta onko vuosisatoja kestävä elämä onnenpotku vai kirous?

Tom elää elämäänsä vuosisadasta toiseen kaivaten jo kuollutta rakastettuaan sekä etsien kauan kadoksissa ollutta tytärtään. Nykypäivän Lontoossa Tom tienaa leipänsä opettamalla historiaa koulussa ja oppilaiden mielestä hän saa historian kuulostamaan kiinnostavalta - onhan Tom elänyt ja kokenut monet opettamansa historian aikakaudet sekä käänteet itse henkilökohtaisesti.  Tom on siis hyvinkin tavallisen oloinen mies, eikä pitkän iän taustalla ole vampyyreita. Tarinaa kerrotaan useassa aikatasossa kerien samalla auki Tomin vaiherikkaan elämän eri vaiheita. Pitkä elämä on tuonut Tomille paljon kokemusta ja näkemystä elämään, paljon sellaistakin, josta tavallisen mittaisen elämän elävät ihmiset voisivat vain uneksia. Mutta onko elämä tarpeeksi pitkään jatkuessaan enää mielekästä, kun lähes kaikki on jo eletty ja koettu? Onko salaisuuden kanssa eläminen raskasta, sillä se eristää albat elämästä elämää liian läheisissä suhteissa kenenkään kanssa. Alboilla ei saa olla ankkureita ja seuran kaikista tärkein sääntö onkin, ettei missään nimessä saa rakastua.

Kannet kätkevät sisäänsä mielenkiintoisen ja omeperäisen tarinan. Varsinkin historiaan sijoittuvat osiot olivat mielenkiintoisia ja historiallisiin merkkihenkilöihinkin törmätään tarinan edetessä. Odotin tältä kirjalta kuitenkin jotain enemmän. Alku alkoi nimittäin hyvin, mutta pian sain huomata ettei tarina imaissut minua mukaansa aivan niin suurella teholla, kuin mitä olisin toivonut sen tekevän. Vaikka kirja olikin hyvä ja mukavasti viihdyttävä, olisi tarina kaivannut hieman napakoitamista. Minusta kirja yrittää olla myös hieman liian syvällinen ja filosofinen, vaikka se nostaakin hienosti esille elämän merkityksen sekä rakkauden tärkeyden. En voi kuitenkaan sano ettenkö olisi viihtynyt ja tämän myötä odotankin suurella mielenkiinnolla syksyllä ilmestyvää Keskiyön kirjastoa.

Matt Haig on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita ja häneltä on ilmestynyt kirjoja niin aikusille kuin lapsillekkin. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta: 
Kustantamo: Aula & co
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: How to Stop Time (2017)
Sivuja: 361
Suomentanut: Sarianna Silvonen

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

Lähetä kommentti