Miltä tuntuu sairastua aivoverenkierronhäiriöön nuorena?

 


Suomalaisen sarjakuvan huippuihin kuuluva piirtäjä ja tarinankertoja Tiitu Takalo kertoo koskettavan omakohtaisen tarinan sairastumisesta vakavasti.

Memento mori on Tiitu Takalon yli 200-sivuinen, omaelämäkerrallinen nelivärisarjakuva siitä, miten hän sai täysin odottamatta aivoverenvuodon 38-vuotiaana. Teos on dramaattinen kertomus ihmisen elämän täydellisestä mullistumisesta yhdessä yössä – sairastumisesta, sairaanhoidosta ja pitkästä toipumisajasta, joka johti sarjakuvataiteilijan pohtimaan laajemminkin elämän tarkoitusta ja omaa paikkaansa maailmassa. Kaunis ja riipaiseva tarina avautuu Takalon upean maalauksellisina sarjakuvasivuina.

Tiitu Takalon tarina tuli hyvin lähelle sairas- ja toipumiskertomuksellaan. Minulla on myös omakohtainen kokemus nuorena AVH:n sairastumisesta, ja vaikka en SAV:ia saanutkaan vaan infarktin, ovat minunkin aivot vaurioituneet. Selvisin myös vähällä, mutta kyllä tulppa jälkensä jätti ja lukiessa Takalon tarinaa pystyin hyvin vahvasti samaistumaan hänen kokemuksiinsa sekä tuntemuksiinsa heti ensisivuilta lähtien. Memento mori on siis Takalon omaelämänkerrallinen sarjakuvaromaani ja erittäin upea sellainen. Tästä tuli minulle kirja, joka antoi vertaistukea. Vaikka sairastumisestani on jo kolme vuotta aikaa, vaikuttaa se silti hyvin paljon elämääni edelleen. Ja uusiutumisen uhka ei poistu koskaan. Pelko ei ole enää  niin vallitsevaa kuin alussa, mutta silti alati läsnä aivojen perukoilla muistuttamassa että mitä jos..  Oma kuolevaisuus tulee konkreettiseksi aivan uudella tavalla. "Eihän nuorten edes pitäisi sairastua tälläisiin" oli ensimmäisiä ajatuksiani, kun makasin sairaalan sängyllä. Polku asian hyväksymiseen oli pitkä ja kivinen.

En normaalisti lue sarjakuvia, mutta kun huomasin tälläisen olevan tulossa, laitoin heti itseni kirjaston varausjonoon. Toivon todella, että muut saman kokeneet löytäisivät tämän luettavakseen, sillä jotenkin tämän lukeminen oli lohdullista - en ole yksin kokemuksieni ja sairastumiseni kanssa. En ole ainoa, josta työkyvynmenetys tai sen uhka on ollut pelottavaa. En ole ainoa, jolla on  ollut vaikeaa keskittyä tai ylipäätänsä ryhtyä mihinkään. Ja se väsymys, se väsymys oli ja voi olla edelleen lamaannuttavaa ja jotain sellaista, mitä vain toinen samasta kärsinyt voi ymmärtää. 

Memento mori oli helposti seurattava, joten tästä suorituu varmasti nekin, jotka kamppailevat keskittymisvaikeuksien kanssa edelleen. Takalon tarina on myös upeasti piirretty ja tuotu paperille, ei tarvitse olla omakohtaista kokemusta, jotta Takalon tarina tulee iholle ja tekee vaikutuksen. Memento mori on realistinen kertomus sairastumisesta, masennuksesta sekä kaikesta siitä mitä sairastuminen tuo tullessaan. Uskoisin, että tämän tekeminen on ollut terapeuttinen kokemus Takalolle itselleenkin, sillä hän on joutunut pureutumaan koko siihen tunne- ja kokemuskirjoon, mitä näin elämää mullistava tapahtuma tuo tullessaan. Elämästä tulee yhtäkkiä ennen ja jälkeen versiot -näin minäkin nykyään ajattelen elämääni. Joten kanssasisaret ja -veljet, tutustukaa tähän hienoon teokseen, sairastuneiden omaiset myös sekä kaikki muutkin. Ehdottomasti lukemisen arvoinen ja aivan upea sarjakuvaromaani!

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:

Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2020
Sivuja: 232

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Meillä oli juuri viime viikolla koulussa eräällä tunnilla aiheena AVH, siis infarkti ja aivoverenvuoto. Pelottavaa ajatella, että AVH voi tulla kenelle tahansa, myös nuorelle ihmiselle esimerkiksi aivoverisuonen pullistuman seurauksena. Ei me nuoretkaan mitään kuolemattomia olla, vaikka välillä moni tuntuu niin kuvittelevankin (itsekin syyllistyn tähän joskus). Mutta pitääpä itsekin lukea tämä teos, olen aikaisemmin lukenut Takalolta muutaman muun hänen sarjakuvansa ja pitänyt niistä kovasti!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti