Trevor Noah: Laiton lapsi - värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa

 


Eteläafrikkalaisen Trevor Noahin elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi. Hänen syntymävuonnaan 1984 rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Käytännössä Noah eli 5-vuotiaaksi sisätiloissa, ettei häntä vietäisi vanhemmiltaan.


Vaikka Trevor Noah on päässyt elämässään pitkälle - hän on kansainvälistä stanp up -uraa luonut koomikko sekä juontaa suosittua The Daily showta, jonka lisäksi hänet on listattu maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon - minä en ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut hänestä. En juurikaan katso tv:tä, vielä vähemmän talk show -ohjelmia, mutten ollut törmännyt häneen edes somessa. En ennen kuin hänen muistelmateoksensa omaelämänkerrallinen Laiton lapsi ilmestyi. Kiinnostuinkin kirjasta heti ja laitoinsen kirjastosta varaukseen. 

Lukemisen aloitin ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia tai -käsityksiä. Sainkin lukea mielenkiintoisen, hauskan, värikkään ja humoristisesti kerrotun yhden perheen ja ihmisen tarinan, joka sijoittuu apartheidin ja sen jälkeisen ajan Etelä-Afrikkaan. Ei minulla ollut minkäänlaista käsitystä apartheidista kuin koulukirjojen sivuilta ja nyt sain lukea millaista oli elää mustana ja värillisenä sen keskellä.  Ja kuinka tuo laillinen, valkoisen ihmisen keksimä rotuerottelu ja tiukka rotuvalvontajärjestelmä vaikutti ihmisten jokapäiväiseen elämään. Vaikka kirja olikin kirjoitettu huumorinpilke silmäkulmassa, on se samalla äärettömän sivistävä lukukokemus. Sain kokea palan Etelä-Afrikkaa Noahin perheen uskomattoman tarinan ohella, eikä kuva maasta ja sen harjoittamasta rasismista ole järin valoisa. Ei vaikka Mandela vapauttamisen jälkeen myös maa vapautettiin apartheidista. Mandelan vapautumisen jälkeinen maa oli kuitenkin sekasorrossa, kun lukuisat  eri mustien liittoumat taistelivat vallasta. Noah mainitseekin Mandelan puolueen ANC:n olleen yksi väkivaltaisimmista. Edelleen Etelä-Afrikka on yksi maailman epätasa-arvoisimmista valtioista, eivätkä sen väkivaltatilastotkaan silmiä hivele. Kuitenkin Mandela antoi mustille toivon paremmasta tulevaisuudesta ja avasi teitä, jotka aikaisemmin avautuivat vain ihonvärin perusteella.

Trevor syntyy siis apartheidin aikaan mustalle äidille ja valkoiselle, sveitsiläiselle miehelle. Mustien ja valkoisten väliset suhteet olivat ankarasti lailla kiellettyjä, joten Trevor syntyi laittomana lapsena. Trevorin olemasssa olo oli ankarasti kiellettyä, joten hän ei voinut kulkea kadulla äitinsä seurassa ilman sitä uhkaa, että hänet olisi otettu pois vanhemmilta ja sijoitettu värillisten orpokotiin. Siksipä usein kadulle pyydettiin mukaan värillistä naapuria ja Trevorin äiti esitti kotiapualaista. Isäänsä Trevorin täytyi tavata salaa, eikä hän voinut kutsua isäänsä isäksi julkisesti. Trevorin äiti oli uskovainen, tiukka, mutta ajatuksiltaan hyvin moderni nainen. Trevor taas oli vallaton ja eloisa lapsi, jota äiti yritti parhaansa mukaan kasvattaa kurissa, mutta samalla välittää pojalleen tärkeitä elämänarvoja. Kirja onkin samalla myös kunnianosoitus sitkeälle ja periksiantamattomalle naiselle, joka pyrki kasvattamaan poikaansa ennakkoluulottomasti vailla rotuun sidottuja rajoituksia. Elämä ei ollut ongelmatonta, mutta äiti ei antanut ongelmien rajoittaa. Trevorin äiti vaikuttaa uskomattomalta naiselta.

Noah on uskomattoman taitava tarinankertoja ja hän yhdistelee kirjassaan onnistuneesti omaa menneisyyttään sekä sattumuksia, mutta myös Etelä-Afrikan politiikkaa, historiaa sekä jokapäiväsistä sortoa, jota ihmiset ovat joutuneet kokemaan. Koko apartheid on käsittämättömän mielivaltaista sortoa, joka teki mustien ja värillisten elämästä hyvin hankalaa heidän omassa kotimaassaan. Näihin kaikkiin Noah peilaa sekä hänen perheensä että hänen omia henkilökohtaisia kokemuksiaan. Upea teos, kerrassaan upea. Suosittelen lämpimästi tutustumaan. Noahin omaelämänkerrallinen teos ei ole mikään turhan julkkiksen keskinkertainen tarina, vaan aidosti hätkähdyttävä ja hauska kertomus lapsuudesta ja nuoruudesta maailmassa, jossa laittomalla lapsella oli elämään hyvin heikot lähtökohdat. 

Annan teokselle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: Born a Crime: Stories From a South African Childhood (2016)
Sivuja: 300
Suomentanut: Jaana Iso-Markku

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Pidin tästä kirjasta todella paljon. Olimme juuri ennen kirjan lukemista käyneet Etelä-Afrikassa ja Sowetossa, joten oli todella kiinnostavaa liikkua noilla seuduilla. Kirjalle piti tulla jatko-osa, mutta sitä ei ole tainnut tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, antoi kyllä varmasti mielenkiintoista perspektiiviä lukemiselle tuo, että olit vieraillut Etelä-Afrikassa ennen kirjan lukemista. Ai, minulta tuollainen tieto on mennyt ihan ohi. Ehkei sitä ole vielä julkaistu. :)

      Poista
  2. Samaa mieltä, tämä on upea teos. Rankka lapsuus apartheidin kurittamassa maassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti