Muutama lahjavinkki lapsille ja nuorille!

 

Cristal Snow - Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku

Ihanan herttainen tarina keijutytöstä, jonka naapuriin muuttaa rasittava poika nimeltään Markka Meritähti, jonka Penni ystävineen päättää kadottaa kadotuskakun avulla. Markka osaa olla kerrassaan raivostuttava, mutta monimutkaisen kakun tekeminen ei olekaan aivan yksinkertaista, vaan aikaavievää ja tarvitsee mitä erikoisempia ainesosia onnistuakseen. Lopulta, kun kakku on valmis Penni ei ole enää ollenkaan varma miksi halusi Markan edes katoavan. Cristal Snow on kirjoittanut sympaattisen tarinan ensimmäisestä ihastumisesta. 

Tätä ihastuttavaa tarinaa somistaa aivan uskomattoman kaunis kuvitus, joka kiehtoi varsinkin meidän neljävuotiasta tyttöä. Ihastuttava on myös Snow luoma keijumaailma. Kirja mainiosti luettavaksi yhdessä ääneen jo perheen pienempienkin kanssa, mutta soveltuu hyvin myös hieman kehittyneemille lukijoille itsenäisesti luettavaksi.

Catherine Doyle - Myrskynvartijan saari


Matkustakaa tämän kirjan parissa Irlantilaiselle Arranmoren saarelle, ette nimittäin tule katumaan sitä matkaa. Tuo saari nimittäin kätkee sisälleen ikiaikaisia taikavoimia, eikä tuo saari koskaan unohda. Saari myös valitsee itselleen kerran sukupolvessa myrskynvartijan, jonka on määrä käyttää saaren voimaa ja suojellan saaren taikaa vihollisilta. Fionnin omalaatuinen isoisä on hoitanut pestiä onnistuneesti jo vuosien ajan, mutta nyt on tullut hänen aikansa astua sivuun ja antaa saaren valita hänelle seuraaja. Myrskynvartijan pestistä käydään kovaa kilpailua, vaikka samaan aikaan saaren sisään kätketyt pimeät voimat pyrkivät pinnalle.

Tämä oli todella ihana fantasiaseikkailu. Luimme tämän yhdessä eskarilaisen ja tokaluokkalaisen kanssa, jotka rakastavat hurjia tarinoita ja he viihtyivät tämän tarinan parissa aivan yhtä hyvin kuin äitinsä, joka lukijana toimi. Itsekseen luettavaksi sopii lukutasosta riippuen 10-15-vuotiaille, mutta myös vanhemmille lukijoille. Minulle tämä ainakin toimi todella hyvin, vaikken ole ollut 15-vuotias enää pitkään aikaan. Doyle on luonut aikamatkustamisesta, aikakerroksista ja saaren arvaamattomasta säästä aivan omanlaisensa systeemin, jota oli höystetty perinteisillä fantasian elementeillä. Doyle kuvaa saarta ihastuttavasti, joka kerran kun saari veti henkeä, tuntui että vetäisin sitä itsekkin, aivan puhtaasta ihastuksesta. 

Morrigan ja pimydenvoimat toivat tarinaan mukaan synkkyyttä, joka ei ainakaan meidän kuuntelijoille ollut liian pelottavaa. Lupaukset tulevasta kuitenkin enteilivät jännitystä ja synkkiä aikoja - lisää on siis luvassa. 

Mikki Lish - Taikuuden talo



Vaikka tässä kuvassa kaksi kirjaa esiintyykin, haluan nostaa tätä esille Mikki Lishin tänä vuonna suomeksi ilmestyneen kirjan Taikuuden talo. Taikuuden talo on huikea fantasiaseikkailu, jossa Hedy ja Spencer lähtevät joulun alla hoitoon isoisänsä luo vanhempien työmatkan ajaksi. Isoisä ei kuitenkaan asu missään aivan tavallisessa talossa. Ennen taikurina toiminut isoisä asuu talossa, joka kätkee sisäänsä toinen toistaan kummallisempia taikaesineita, kummituksia ja jopa huoneen, josta löytyy puhuva karhuntalja. Isoisän menestyksekäs taikurinura päättyi, kun hänen rakas vaimonsa, Hedyn ja Spencerin isoäiti, katosi. Hedy ja Spencer saavat kuitenkin viestin kuolleeksi luulleelta isoäidiltä ja päättävät selvittää tämän katoamiseen liittyvän mysteerin.

Luimme tämän jälleen 6- ja 8- vuotiaiden kanssa iltasatuna ja tykkäsimme todella paljon. Jännittävä, muttei liian pelottava. Paljon kiinnostavia tapahtumia ja yksityiskohtia. Sopii itsenäisesti luettavaksi jo hieman kehittyneemmille lukijoille. Noin 9-10 ikävuodesta ylöspäin. 

Tuosta Olga-sarjasta sen verran, että on juuri sopivaa luettavaa Puumaja-sarjan faneille. Paljon kuvitusta ja vähän tekstiä sekä huumoria. 

Tuutikki Tolonen - Agnes ja unien avain




Tässäpä yksi tämän vuoden parhaista iltasatu kokemuksista ja tämä on yksimielinen tuomio koko perheeltä. Agnes ja unien avain kertoo Agnesista, joka muuttaa äitinsä kanssa Harmaalaan ja alkaa näkemään outoja unia samannimisestä tytöstä, joka kulkee yöllisessä puutarhassa yöpaita päällä ja korurasia kädessään. Samaan aikaan iäkäs rouva lahjoittaa Harmaalan museoon arvokkaan lahjoituksen, johon liittyy yksi ehto. Lahjoituksen mukana tulee korurasia, ja se kenellä on rasiaan sopiva avain saa rasian ja sen sisällön haltuunsa. Liittyvätkö Agnesin oudot unet ja museoon lahjoitettu rasia jotenkin toisiinsa?

Sopivan jännittävä ja lempeällä tavalla yliluonnollinen tarina vei mennessään. Myös kirjan kuvitus oli kaunista. Sopii jälleen hieman kehittyneemmille lukijoille itsenäisesti luettavaksi. Tässä oli aika paljon tekstiä, joka on kuitenkin suhteellisen helppolukuista. Sanoisin jälleen että 9-10 ikävuodesta ylöspäin itsenäisesti lukeville.

Karin Erlandsson & Peter Bergting - Yöjuna



Kirja, jossa on 24 lukua. Toimii hyvin joulukalenterina, aivan kuten viime vuonna Maja Lunden iki-ihana Lumisisko, mutta on sen verran hyvä tapaus, että tekisi mieli lukea heti kerralla loppuun. Tämän kirjan tunnelma on aivan omaa laatuaan ja herkkä, mutta samaan aikaan ihanan taianomainen tarina Danjasta, joka etsii kadonnutta isoäitiään. Lakkautetulla asemalla asuva isoäiti katoaa eräänä iltana huoneestaan ja samana yönä asemalle pysähtyy yöjuna. Danja hyppää maagisen junan kyytiin, joska alkaa huima seikkailu. 

Tämä on ihana, kerrassaan uskomaton ja lapsetkin ovat olleet aivan lumoutuneita tästä tarinasta. Ei voi muutakuin suositella.

Jeff Kinney - Neropatin päiväkirja 15: Syvässä päässä


Tämä yksi maailman suosituimmista nuorten kirjasarja tuskin tarvii sen enempiä esittelyjä. Meidän kahdeksan vuotias on ahmaissut jo kaikki tähän mennessä ilmestyneet osat tästä sarjasta ja joulupukin kirjeessä ensimmäisenä toiveena huutomerkin kera oli tämä sarjan uusin osa Syvässä päässä. Mummo onkin sen pukinkonttiin hommannut ja poika pääsee joulunpyhinä uppoutumaan lempisarjansa uuden osan pariin.

Runsaan kuvituksen ja helposti seurattavien tarinoiden ansiosta meidän esikoinen selvisi sarjan parissa mainiosti jo ekaluokkalaisena. Sopii siis hyvin heikommin lukeville ja jo vanhemmillekkin lukijoille.

Thomas Taylor - Malamanteri & Gargantis


Thomas Taylorin suosioon noussut Malamanteri oli meillä tämän vuoden yllättäjiä ihanalla maailmallaan sekä sopivan jännittävällä tarinallaan. Sarjaan on myös vastikään ilmestynyt myös toinen osa Gargantis, joka jatkaa Herbert Sitruksen sekä hänen ystävänsä tarinaa. Gargantis jo meillä odotteleekin iltasatu pinossa. Joten, jos Malamanteri on tuttu jo entuudestaan ja sarjan aloitusosa teki vaikutuksen, voi pakettiin kääräistä sarjan seuraavan osan. Jos taas Malamanteri ei ole tuttu, kannattaa fantasiatarinoista pitäville kääräistä se pakettiin.

Kirjassa on verrattain paljon tekstiä, joten itsenäisesti luettavaksi suosittelen noin 10 ikävuodesta ylöspäin.


Kommentit