Elina Jokinen: Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi



Stella Julmalalla pitäisi olla kaikki palikat järjestyksessä. Hän on mielekkäässä työssä tutkijana yliopistolla, hänellä on ihanteellinen perhe ja uskovaisen taustan tarjoama maailmankäsitys tukenaan ja selkänojanaan. Yllätysraskaus ja sen traaginen päätös saavat Stellan ymmärtämään, ettei hän täysin tunnekaan Antti-miestään sen enempää kuin itseäänkään.

Yllättävästä paikasta löytynyt päiväkirja vie Stellan hänen isoäitinsä Maarian maailmaan kesään 1972 ja keltaiseen taloon, joka on täynnä ruusuja ja jossa punaruskeatukkainen kuningatar istuu valtaistuimellaan. Idyllin lasiin alkaa kuitenkin tulla murtumia, kun Maaria tajuaa miehensä, ärhäkän lestadiolaissaarnaajan, ajaneen sukutalon pahoihin velkoihin.

Se kesä lähettää myös Stellan äidin Kristan omalle radalleen, jonka päässä on ura europarlamentaarikkona. Aivan kuten Armas-isoisä palasi vuonna 1944 sodasta kenttälapio olallaan, Krista haluaa tulla naiseksi, joka pelastaa koko maailman. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Sain mahdollisuuden lukea tämän vahvan ja puhuttelevan esikoisromaanin arvostelukappaleena ja siitä suuri kiitos Tuuma kustannukselle. Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi on kunnianhimoinen kertomus mielenterveysongelmista, sukupolvien taakasta, feminismistä sekä uskonnosta. Se kertoo yhden perheen tarinan kuljettaen lukijaa läpi kolmen sukupolven vaiheiden.

Kiinnostuin kirjasta alunperin sen lestadiolaisuus kytköksistä, mutta loppujenlopuksi uskonto jäi sivurooliin tarinassa, vaikka sillä oli merkittävä paikka tapahtumien kulussa. Kirja on enemmän kertomus yksilön unelmista ja tavotteista sekä siitä, miten jokaisen valinnat vaikuttavat elämänpolulla monesti myös kauaskantoisemmin kuin uskommekaan. Kirjassa käsitellään paljon vakavia ja vaikeita teemoja - keskenmenoa, alkoholismia, mielen säröilyä, rikkinäisiä ihmissuhteita, hajonneita unelmia sekä elämän haasteita. Kirja sai minut pohtimaan omaa elämääni ja sitä missä määrin minun vanhempieni ja isovanhempieni päätökset vaikuttavat vielä omassa elämässäni. Se on asia, jota harvoin pysähtyy miettimään, saati valintojen vaikutuksia isommassa mittakaavassa. Se onkin seikka, joka tekee tälläisistä elämänmakuisista sukutarinoista mielenkiintoista luettavaa.

Kirjan kieli on hyvin runollista ja kuvailevaa. Siinä on sijansa niin oraville ja myyrille sekä ruusuille. Vaikka tarinassa liikutaan synkillä vesillä, on Jokinen onnistunut taikomaan tarinansa sellaiseen muotoon, ettei se ahdista ja masenna lukijaa liikaa. Vaikka Julmalan perheen kohtalot tulevat lähelle, pysyy synkkyys kuitenkin sopivalla etäisyydellä. Näin ollen lukukokemus ei ollut liian rankka, vaan mukavan soljuva. Pidin tästä kirjasta.

Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi muodostaa teosparin kirjailijan toisen teoksen Säröjen kauneus kanssa. Kirjojen kuvataan sopivan rinnakkain tai perättäin luettaviksi ja kummankin teoksen luvataan syventävän toistensa lukukokemuksia. Kustantamon sivuilla kerrotaan että Säröjen kauneus on tietokirja, joka on ikäänkuin mielenjärjestelyn opas. Se auttaa jäsentämään ja käsittelemään kaunokirjallisuuden herättämiä tunteita sekä auttaa löytämään yhteyden itseensä. Kun Jokisen fiktiivinen tarina antaa mahdollisuuden viedä tietokirjasta opitun tunnetasolle, niin tietokirja puolestaan sanoittaa sen mitä fiktion äärellä tapahtuu. Mielenkiintoinen teospari siis. Täytyy hankkia tuo tietokirja myös luettavaksi jossain vaiheessa. 

Annan kirjalle 3, 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta: 
Kustantamo: Tuuma
Ilmestynyt: 2020
Sivuja: 264

Mistä minulle: Arvostelukappale

Kommentit