Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

 


Tavattuaan viimein kunnon miehen Ellen ei ole uskoa onneaan: Patrick on puoleensavetävä, sinkku, työssäkäyvä ja mikä parasta, rakkaus on molemminpuolista. Hypnoterapeuttina työskentelevää Elleniä ei juuri hetkauta se, että miehen eksä, Saskia, ei hellitä vaan stalkkaa menetettyä rakkauttaan jatkuvasti. Sen sijaan Ellen kiinnostuu naisen motiiveista ja tahtoisi tavata tämän. Tietämättä että on jo tavannut…

Liane Moriartyn tänä syksynä ilmestynyt uutuuskirja Sulje silmäsi ja laske kymmeneen on itseasiassa alunperin julkaistu jo vuonna 2011, eli lähes 10 vuotta sitten. Tarina on kuitenkin kestänyt hyvin aikaa, sillä olin hieman yllättynyt, kun kirjan luettuani selailin kirjan tietoja tarkemmin. Mukavaa, että näitä  Moriartyn alkupään suomentamattomia kirjojakin saadaan suomeksi. Moriarty on tämän hetken suosituimpia kirjailijoita, sillä hänen viihtelliset kirjansa tarjoavat myös tummempia sävyjä ja käsittelevät vaikeitakin, mutta tärkeitä, teemoja henkilöhahmojen tarinoiden kautta. Jälleen Moriartylla on painavaa sanottavaa.

"Hypnoottisen hyvä rakkaustarina pakkomielteisestä rakkaudesta" lupaa takakansi. Sulje silmäsi ja laske kymmeneen ei kuitenkaan tarjoa mitään höttöistä rakkaustarinaa, vaan kertoo sananmukaisesti pakkomielteisestä rakkaudesta. Siinä missä Ellenin ja Patrickin suhde alkaa otolliseen aikaan, on Patrickin ja Saskian suhde alkanut täysin väärään aikaan. Saskia rakastuu mieheen päätä pahkaa ja syvästi, muttei ei saa juuri leskeksi jääneltä mieheltä yhtä syvää rakkautta takaisin ja tulee lopulta jätetyksi. Ero tulee Saskialle yllätyksenä ja yhtäkkiä kaikki, mikä oli hänelle tärkeää ja merkityksellistä, viedään pois. Hän ei pääse yli entisestä rakkaudestaan ja ryhtyy stalkkaamaan miestä. Saskian stalkkaaminen ottaa Patrickilla koville. Nainen on joka paikassa, eikä häneltä saa hetken rauhaa. Saskian alituinen läsnäolo tai sen uhka varjostaa myös uutta suhdetta. Tietämättään Ellenkin on jo tavannut Saskian, sillä tämä on soluttautunut myös Patrickin uuden rakkaan elämään.

Tuollainen stalkkaaminen on varmasti sen kohteeksi joutuneelle älyttömän pelottavaa, raskasta ja traumatisoivaa. Silti Moriarty on luonut asetelman, jossa myötätunto ja kiinnostus siirtyy uhrista tekijään. Saskia tuntuu lähes uhrilta. Ja vaikkei stalkkaaminen lukijasta tunnu terveeltä tai oikeutetulta, en voinut olla kokematta myötätuntoa tuota rikkinäistä ihmissielua kohtaan ja toivoin hänelle vain pelkkää hyvää. Mutta stalkkaamisen ja sen taustalla vaikuttavien motiiven lisäksi Ellenin ammatti oli myös erittäin mielenkiintoinen teema. Hypnoterapeutti, kuulostaa nimittäin suuremman luokan humpuukihoitajalta, vaikka tiedänkin hypnoosia käytettävän esimerkiksi psykoterapian välineenä. Kirjassa nostetaan esille paljon juuri ennakkokäsityksiä hypnoterapiaa kohtaan sekä stereotyyppisiä oletuksia siitä millainen ihminen hypnoterapeutti on. Hypnoterapiaa käytetään Suomessakin ihan lääkäriasemilla apuna juuri elämäntapamuutoksiin, esiintymispelkoon, posttraumaattiseen stressireaktioon jne.

Tämä kirja ei myöskään ollut rakenteeltaan sitä Moriartya, johon ehdin aikaisempien kirjojen kohdalla tottua, mutta ei tämä myöskään ollut sitä parasta Moriartya. Odotin nimittäin jotain intensiivisempää, jännittävämpää. Pettymyksekseni juonikaari ja tunnelma pysyivät tasaisena läpi kirjan, eivätkä ne nousseet mainittavasti edes loppua kohden. Jäin odottomaan käänteentekevää juonenkäännettä, jota ei sitten koskaan tullutkaan. Aika tasainen tuotos siis, joka olisi kaivannut myös hieman typistämistä. 

Moriarty on kuitenkin lahjakas kirjailija, sitä ei voi kieltää ja siksi tämäkin kirja heikkouksineen päivineen nousi kuitenkin keskitasolle lukukokemuksena. 

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Hypnotist Love Story (2011)
Sivuja: 471
Suomentanut: Helene Bützow

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit