Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

 


"Olivia Mathilda Lönn (1872–1966), tuttavallisemmin Wivi, oli ensimmäinen merkittävä suomalainen naisarkkitehti.Hänen kädenjälkensä on nähtävissä monina tunnettuina rakennuksina eripuolilla Suomea.

Wivi kulki määrätietoisesti omaa polkuaan muttei yksin. Erityisen tärkeä oli hänen suhteensa toiseen uranaiseen, Hanna Parviaiseen, joka oli Suomen ensimmäinen kauppaneuvoksen arvonimen saanut nainen ja teollisuuspatruuna. Heidän vuosikymmeniä kestänyt läheinen ystävyytensä oli erityisen merkityksellinen Wiville niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin.

Pirkko Soininen on kulkenut Wivin jalanjäljissä ja piirtää tässä romaanissa kuvan äärimmäisen lahjakkaasta ja päättäväisestä naisesta, joka raivasi tietä tuleville sukupolville."

Minusta on aina kiehtovaa lukea näistä vahvoista edelläkävijä naisista, jotka ovat omalta osaltaan raivanneet tietä tasa-arvon kivikkoisella polulla meille muille naisille. Ensimmäinen omaa yritystä pyörittänyt naisarkkitehti, joka on suunnitellut monia tunnettuja rakennuksia Suomessa. Nimenä kuitenkin vähemmän tunnettu kuin hänen aikanaan eläneet miesarkkitehdit, vaikka taidoiltaan aivan yhtä ansioitunut suunnittelija ja arkkitehti. Wivi oli myös ajalleen poikkeuksellinen nainen, sillä hän antoi piutpaut avioliitolle ja laittoi työnsä sekä intohimonsa etusijalle, eikä suostunut taipumaan yhteiskunnan asettamiin ahtaisiin naiskuvan muotteihin. Ei vaikka monet paheksuivat hänen päätöstään. Hän jakoi suurimman osan aikuisiästään toisen naisen kanssa. Hanna Parviainen oli Wivi läheinen ystävä ja lopulta elämänkumppani. Heidän suhteensa aiheutti paljon puhetta selkien takana, mutta Wivi ja merkittävän teollisuussuvun tytär Hanna olivat vahvasti oman tiensä kulkijoita.

Ajatus lähteä tutkimaan Wivi Lönnin elämää ja jalanjälkiä lähti kustannustoimittajalta. Soininen vietti kaksi vuotta tutkien Wivin elämän vaiheita ja hän on tehnyt pohjatyön tätä romaania varten perusteellisesti. Sen huomaa jo erittäin mittavasta lähdeluettelosta. Valosta rakentuvat huoneet on dokumenttiromaani, joka etenee kronologisessa järjestyksessä seuraten Wivin elämän vaiheita vuodesta toiseen. Kirja on ikäänkuin kirjoitettu aikajana. Dokumentaarinen tyyli aiheutti sen, että olisin kaivannut hieman syvyyttä Wivin henkilöhahmoon.

Näissä todellisiin ihmisiin perustuvissa fiktiivissä romaaneissa on se vika, ettei kirjailija voi kirjoittaa päähenkilöille elämäntapahtumia, jotka eivät ole sattuneet oikeasti hänelle. Hän voi kuvitella mitä tämä henkilö olisi sanonut tietyissä tilanteissa tai mahdollisesti reagoinut eri tilanteissa, maalata hänen sielunmaisemaa, jos näistä ei ole saatavilla dokumentoitua tietoa. Mutta hän ei voi lähettää päähenkilöä sellaisiin seikkailuihin, jotka ovat pelkkää puppua. Wivin elämä oli aika pitkälti työtä ja miesten maailmassa kamppailua. Tämä ei ollut aivan niin vetävä kuin olisin toivonut. Arkitehtuurista kuvailua sekä työn kuvailua oli hyvin paljon ja jatkuvasti toisteltuna tälläiselle arkitehtuurista kiinnostumattomalle se alkoi vähän puuduttamaan. 

Muuten kyllä pidin tästä kirjasta. On hienoa että näiden historiamme merkittävien naisten tarinoita tuodaan esille kaunokirjallisuuden muodossa. Näitä lukiessa oppii paljon uutta. Tiedän nyt paljon enemmän siitä, millaista on ollut kamppailla tuohon aikaan naisena oman ammattiarvostuksen eteen. Opin myös paljon arkitehtuurista! Mutta minulle kirjan tärkein sanoma oli siinä, että Wivin kaltaisten naisten ansiosta moni tie on ollut heidän jälkeensä tulevien naisten tasaisempaa kulkea.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynty: 2021
Sivuja: 384

Mistä minulle: Ennakkokappale (kirja ilmestynyt 26.1.2021)

Kommentit

  1. Kiva kun sinäkin olet tutustunut tähän kirjaan. Minuun tämä kolahti täysillä, paljolti juuri arkkitehtuurin vuoksi, mutta myös Soinisen kauniin kielen takia. Lönnin arkkitehtuuri oli minulle aika uutta (siis tunnustan yleissivistyksen puutteeni). Piti googlailla monia hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Varmasti kun menen seuraavan kerran Tampereelle, käyn katsomassa hänen rakennuksiaan. Tänne Raumallekin Lönn on suunnitellut komean koulun, mutta se on purettu 70-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että itsekin tulin googlailtua hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Oli puutetta siis minullakin yleissivistyksessä tällä kohdalla. :)

      Poista

Lähetä kommentti