Kiinnostaisiko kaksi tietokirjaa historiasta?

 Daniel Rydén, Maailman salaperäisin kirja


Oliko Juudas oikeasti petturi? Kuka kirjoitti Hitlerin päiväkirjat? Ovatko enneunet katastrofeista totta? Miksi emme ymmärrä maailmanhistorian erikoisinta kirjaa? Entä kuka lähetti meille signaalin avaruudesta?
Historia on täynnä arvoituksia ja salaisuuksia - tarinoita, joiden loppu on jäänyt avoimeksi ja jotka ovat jääneet kutkuttamaan ihmisten mieltä. Daniel Ryden kertoo mukaansatempaavasti historian hämmentävimmistä mysteereistä Loch Nessin hirviöstä riimukiviin ja ruhtinaallisista aarrekätköistä Atlantikseen. Jotkin arvoituksista tuskin edes ratkeavat. Toiset taas on jo ratkaistu aikoja sitten, mutta pohdimme niitä edelleen, koska haluamme faktojen sijaan uskoa mieluummin salaliittoihin ja yliluonnollisiin ilmiöihin.
Maailman salaperäisin kirja pitää sisällään 55 viihdyttävää mysteeriä maailmalta ja Suomesta.
Ihanaa nippelitietoa historiasta. Mysteereitä, joista joillekkin on täysin loogiset selitykset. Mysteereitä, joiden takaa löytyy yllättäviäkin historiallisia faktoja sekä mysteereitä, jotka tulevat jäämään mysteereiksi ikuisiksi ajoiksi.  Maailman salaperäisin kirja on 55 mysteeriä sisältävä kirja. On selvää, että osa mysteereistä oli paljon kiinnostavampia kuin toiset. Omaksi suosikikseni nousi enneunet, Jack the Ripper ja Bermudan kolmio. Osa taas ei ollut läheskään niin kiinnostavia, ja ne tulikin selailtua läpi vain yleisesti. 

Jokainen mysteeri on kuvattu suhteellisen lyhyesti. Kirja oli siis hyvin nopealukuinen ja todella hyvin kirjoitettu kaiken lisäksi. Google oli kovalla käytöllä, kun tiedonjanoinen mieleni janosi hieman enemmän taustatietoa joistakin asioita. Yleisesti ottaen mysteerien taustat oli hyvin kirjoitettu ja tautoitettu. 

Mikäli historia ja faktatieto kiinnostaa, suosittelen lukemaan. Ainakin minunlaiselle historianörtille, joka rakastaa faktatietoa, tämä kirja oli varsinaista mannaa.

Marjo T. Nurminen: Tiedon tyttäret - Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen


Marjo T. Nurmisen upea tietokirja Tiedon tyttäret on kirja unohduksiin jääneistä naisista, pioneereista ja edelläkävijöistä. Oman aikansa lasikattojen murtajista tieteiden saralla. Kirja sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen 25 eri naistieteilijästä. Kirja voitti vuonna 2008 Tieto -Finlandia palkinnon. Upea, kerrassaan upea tietokirja. Ihmettelen suuresti, miten en ollut aikaisemmin törmännyt tähän tai kiinnittänyt mitään huomiota. Onneksi, jälleen kerran kirjagramin innoittamana, löysin tämän helmen ja otin lukuun. Luin osio kerrallaan, sillä tämä kirja sisälsi sen verran tiukkaa faktatekstiä, että ahmiminen olisi uuvuttanut. Mutta 1-2 naisen tarinan päivävauhdilla kirja teki lähtemättömän vaikutuksen.

Yksi vika tässä kirjassa kuitenkin oli, se loppui harmikseni jo 1700-luvulle. Ymmärrän kirjailijan päätöksen, 1800-luvulla tapahtui niin paljon tieteessä ja maailmalla yleensäkin, että rajaus oli järkevää tehdä tähän väliin.. Mutta, olisin niin mielelläni lukenut enemmänkin. Tulisiko tietokirja 1800-luvulta tähän päivään vaikuttaneista merkittävistä naisista tieteensaralla? Jokaisen naisen tarina oli vaikuttava, ikään kuin pienoismuotoon puristettu elämänkerta. Nurminen kuvaa myös aikakautta, jolla kulloinkin käsittelyssä oleva nainen on elänyt. Aikakautta oli kuvattu juuri sopivissa määrin, jotta naistieteilijät kykeni sijoittamaan paremmin kontekstiin. Lisäksi kirjan sivuilla on runsaasti kuvia ajan taiteesta tai muuten naisten elämään konkreettisesti liittyvistä asioista tai esineistä. Tämä oli mannaa historiaa rakastavalle mielelle, mutta visuaalisesti myös silmää miellyttävä. Tarinoiden lomassa oli mukava tutkia kuvia.

Sujuvasti kirjoitettu, ei liian kuivan kälpäkkää, mihin vaikuttaa varmasti kovasti itseä kiinnostava aihe. En voi muuta kuin suositella! 

Kommentit

Lähetä kommentti