Vavisuttavia ihmiskohtaloita

 Tämä postaus sisältää affiliate-mainoslinkin, joka on merkitty *-merkillä

Vanessa Springora: Suostumus

WSOY, 2021


Suostumus on tärkeä ja koskettava tositarina aikuisen miehen seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutuneesta teinitytöstä.

V. oli 13 vuotta ja haavoittuvassa mielentilassa, kun hän tapasi viisikymppisen kirjailijan. Charmantin miehen huomio imarteli tyttöä, ja ennen kuin hän huomasikaan, heillä oli salasuhde. Vähitellen V. tajusi joutuneensa nuoria tyttöjä ja poikia hyväksikäyttävän saalistajan uhriksi jakohtalotovereidensa tavoin miehen palkittujen kirjojen henkilöhahmoksi. V:n maailma murtui. Oliko hän itse syypää pahaan oloonsa, koska oli suostunut seksisuhteeseen aikuisen miehen kanssa? Vasta vuosien päästä hän ymmärsi, että näin ei ollut, ja toipuminen pääsi alkuun. Omista kokemuksistaan kirjoittava Vanessa Springora kuvaa nuoren tytön maailmaa herkkätuntoisin vedoin. Hän peräänkuuluttaa aikuisten vastuuta ja nuorten oikeutta herätä seksuaalisuuteen rauhassa. Suostumus on erityisen ajankohtainen sosiaalisen median aikakaudella, jossa grooming eli nuorten tyttöjen manipuloiminen seksiin on kasvava ongelma.

Kuuntelin tämän Vanessa Springoran kohua herättäneen omaelämänkerrallisen romaanin äänikirjana. Ei ollut sitä kevyintä lenkki seuraa. Aivan järkyttävä tarina ja mikä tästä tekee vielä kamalampaa on se, että se on totta. Vanessa oli vain 13-vuotias, eli ihan lapsi vielä, kun hän joutui viisikymppisen kuuluisan ranskalaisen kirjailijan groomauksen kohteeksi. Vanessa oli uhri, jonka lapsekkuutta, naiviutta sekä herkkää ikää kirjalija, josta kirjassa G:nä puhutaan, käytti hyväksi. Mutta hyväksikäyttö ei jää vain salasuhteeseen ja seksiin, vaan yhdessä kohtalontovereidensa kanssa Vanessa joutuu kirjailijan kirjojen materiaaliksi. Ja vielä niin, että heidät on helppo tunnistaa kirjojen sivuilta. Ja noita kirjoja on julkaistu ja kiitelty, kyseenalaistamatta ollenkaan niiden sisältöä. G:n puuhat ylipäätään on ollut ns. julkinen salaisuus, joka on vain hiljaisesti hyväksytty. Edes Vanessan oma äiti ei laittanut suhteelle stoppia, vaikka hän aikuisena olisi ollut vastuussa lapsensa hyvinvoinnista ja koskemattomuuden turvaamisesta. Kuten Vanessa itse peräänkuuluttaa, jokaisen nuoren pitäisi saada rauhassa kasvaa omaan seksuaalisuuteensa ilman, että kukaan sitä häiritsee. 

Jokainen varmasti nopealla googlauksella löytää kenestä kirjailijasta tässä kirjassa puhutaan. Suostumus on Vanessan vastaus tapahtumiin sekä uhrin totuus G:n julkaiseman "totuuden" takana. Suostumus on raaka totuus groomingista aikana, jolloin käsitettä ei vielä tunnettu. G pystyi piiloutumaan ns. taiteilijan vapauden sekä maineensa taakse. Kuunnellassa oksetti, mutta samalla tiesin, että kuuntelen tärkeää tarinaa, joka ansaitsee tulla kuunnelluksi. Meni kyllä ihon alle ja suoraan ja sai aikaan minussa valtavan negatiivisten tunteiden myrksyn ja nimenomaan G:tä kohtaan. Itse kirja on hyvin kirjoitettu ja tarina hyvin muotoiltu. 

Toimi äänikirjana erittäin hyvin, muuten en koe, että voisin tätä kirjaa edes mitenkään arvostella. On kuitenkin kyse toisen henkilökohtaisesta tarinasta sekä traumasta, joka ei ole irroittanut otetta Vanessasta vielä kolmekymmentä vuotta tapahtumien jälkeenkään. Toivottavasti kirjan kirjoittaminen on auttanut trauman läpi käymisessä. 

Hyi että, miten tuollaiset sairaat setämiehet voivat elää itsensä ja kieroutuneiden himojensa kanssa!


Ulla Appelsin: Lapsuus lahkon vankina

WSOY, 2020

Leevi K. Laitinen annettiin nelivuotiaana kartanolaisiksi kutsuttujen uskonlahkolaisten kasvatettavaksi. Samalla kun pienestä Leevistä koulittiin hurmosliikkeen nuorin lapsisaarnaaja, häntä piestiin, syytettiin huoruudesta ja hän joutui lahkon julmien rituaalien uhriksi. 18-vuotiaana Leevi onnistui pakenemaan, aloitti uuden elämän rakentamisen ja taisteli aikuisena tiensä menestykseen. Koskettava kuvaus traagisesta lapsuudesta uskonlahkon sananjulistajana on myös uskomaton tarina selviytymisestä ja rohkeudesta muuttaa elämänsä suunta.

Kuuntelin Leevinkin tarinan äänikirjana. Näköjään tapanani on valita vakavasävyistä kuunneltavaa lenkeille. Tämäkin tarina oli kaikessa kamaluudessaan ahdistava, vaikka Leevi pääsikin lopulta karkuun ja elämä kääntyi hänelle oikein hyväksi. Leevi loi loistokkaan uran, sai oman perheen, vaurastui, mutta kartanolaisten parissa vietetyt vuodet jättivät syvän jäljen häneen.

Kaikenlaiseen hulluun sitä ihmiset lähtevätkin taivaspaikan toivossa. Yhtään mitään uskontoja väheksymättä, mutta kartanolaisuus kohteli jäseniään ja lapsia ihan hirvittävällä tavalla. Lapset olivat synninhedelmä, heidän vanhempansa olivat antaneet periksi himolle ja sortuneet huoruuteen, vaikka olisivatkin olleet naimisissa. Sekin oli vallan väärin ja kamalaa Alma Kartanon mielestä, tuon tiukan tätösen, joka polkaisi käyntiin tämän mielipuolisen lahkon. Jäseniä hallitiin perinteisesti helvetin pelolla, mutta uhkailulla sekä pelotettelulla. Valeheellakin on oma paikkansa kartanalaisuudessa. Kieltoja riitti hieman joka sormelle, mm. lihan syönti oli kiellytä (mitä voi kyllä pitää aivan hyvänäkin asiana) ja elämä oli jumalan sanaa sekä työtä. 

Kartanolaisuus syntyi aikana, jolloin sen opit osuivat ilmeisen hedelmälliseen maanperään. Varsinkin naiset, joilla oli paljon lapsia tai pelko suuresta perheestä, ottivat kartanolaisten opit avosylin vastaan. Perheisiin lähetettiin kartanolaisia kotiapulaisia, jotka pitivät huolen ettei avioparit harrasta haureutta edes öisin saman peiton alla - lasten saaminen oli syntiä. Näin päätyi Leevi Laitisen vanhemmatkin kartanolaisten piiriin. Alma Kartano taivutteli perheen luovuttamaan poikansa kartanolaisten kasvatettavaksi ja Leevistä tuli maamme nuorimpia lapsisaarnaajia. Leevi oli vain 5-vuotias, kun hän saarnasi jumalansanaa ympäri Suomea. Lapsen elämä ei ollut kuin raamatun lukua, ulkoa opettelua sekä kartanolaisten mielivaltaisen ja väkivaltaisen kohtelun alla taipumista. Tavallinen lapsuus jäi Leeviltä kokematta. Koko hänen lapsuuttaan värittää väkivalta sekä pelko mitä hurjimmista syytöksistä, jonka varjolla häntä rääkättiin ja piestiin.

Ei ollut helppoa kuunneltavaa. Usko voi olla hyvä asia, mutta kyllä uskonnon nimissä on tehty ja varmasti tehdään edelleen niin paljon pahaa. Onneksi Leevi pääsi pois, vaikka vielä jäljestäpäin kartanolaiset antoivat kuulua itsestään, tavoitteenaan murskata Leevin hyvin alkanut itsenäinen elämä. Läpi tarinan mietin vain kuinka kyvyttömiä ulkopuoliset tahot olivat pysäyttämään Alman ja hänen seuraajiensa touhua. Heistä ei haluttu uskoa pahaa ja olivathan kartanolaiset toki hyviä valehtelemaan ja piilottamaan julkisivun taakse kaikki pimeä. Ulospäin he halusivat vaikuttaa olevansa kaikkea muuta, eihän kartanolaisten määrä voinut edes kasvaa luonnollisilla keinoilla, vaan värväämällä ihmisiä joukkoon tyhjillä lupauksilla. Alma oli myös ilmeisen karismaattinen johtohahmo, jolla tuntui viiraavan päässä pimeän puoleisesti. 

Rankkaa, eikö vain. Tämän kuitenkin jaksoi kuunnella, sillä mediassakin esillä olleen Leevin tiesi pääsevän pois. Kaiken tiesi ennenpitkään loppuvan ja kirjan olevan tärkeä selviytymistarina, joka kertoo taas yhden tarinan siitä millaisiin kauheuksiin jotkin ihmiset ovat valmiita. Suosittelen, Leevin tarinan ohella kirja kertoo palan kotimaamme historiaa. Kartanolaiset toimivat 1920-luvulta aina 1960-luvulle, mutta myös siitä dynamiikasta miten tälläiset lahkot ja ryhmittymät toimivat. Vaikka kartanolaisuutta ei enää ole, niin vastaavanlaisia ja erilaisia ryhmiä, jotka toimivat samalla periaatteella on edelleen. Sen kertoo myös siitä miten tälläiset karismaattiset psykopaatit puhuvat ihmisiä mukaansa luvaten maat ja taivaat ja pitäen heidät vallanalla psykologisella otteella.


Kummatkin äänikirjat on kuunneltu *Bookbeatin kautta. Rekisteröitymällä voit aloittaa ilmaisen kokeilunjakson, jonka jälkeen voit perua tilauksen tai jatkaa sitä valitsemallasi tavalla. Bookbeatista löytyy myös lukemattomia muita kiinnostavia elämäkertoja sekä saat uutuskirjat kuunteluun tai luettavakseksi ensimmäisten joukossa. 

Kommentit

  1. Luin Suostumuksen jokin aika sitten ja se herätti kyllä paljon tunteita. Ihmettelen todella Ranskan kulttuuriväen järjen juoksua ja moraalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei sitä voi kuin ihmetellä, sen verran käsittämätöntä asennoitumista...

      Poista

Lähetä kommentti