Katherine Mansfield: Puutarhakutsut

 



Tartuin keväällä yhteen pitkäaikaiseen unelmaani ja ilmottauduin avoimen yliopiston kirjallisuuden opintoihin. Olen haaveillut noista opinnoista jo vuosia. Ensimmäisellä kurssilla täytyi listasta valita yksi kirja, tarkemmin sanottuna novellikokoelma, ja valita sieltä yksi novelli tarkempaan syyniin. Katherine Mansfield oli minulle nimenä täysin tuntematon, vaikka hänellä ja hänen novelleillaan on ollut roolinsa modernin proosan ja novellimuodon kehittymisessä. Katherine Mansfield eli lyhyen, mutta värikkään elämän, jossa kuolema tuberkuloosiin katkaisin hienosti alkaneen novellistin uran. Hänellä oli yhteyksiä Virginia Woolfiin ja heidän tiedetään vaikuttaneen toistensa tuotantoon Katherinen vielä eläessä. Tätä kaikkea en kylläkään tiennyt novelleja lukiessani, mutta luettuani tämän kokoelman ryhdyin tekemään netistä tarkempaa selvitystyötä.

Mansfieldin novellit ovat malliesimerkki modernista proosasta, jossa on tsehovialaisia vaikutteita. Ihastuin hänen novelleihinsa, jotka kuvasivat vain lyhyitä hetkiä niiden päähenkilöiden elämästä, mutta tekivät silti vaikutuksen. Tapahtumat vaikuttavat näennäisen arkisilta, mutta lukija kohottelee kerran jos toisenkin kulmakarvojaan henkilöhahmojen valinnoille elämässä - miksi he valitsevat väärin, kun mahdollisuus olisi ollut valita myös toisella tavalla? Kokemuksellisuus ja tilannekuvaukset ovat novellien keskiöissä. Aikanaan Mansfieldin ratkaisut kerronnasta sekä näkökulmasta olivat poikkeuksellisia, vaikka nykylukijasta ne tuntuvatkin aivan tavanomaisilta. Yksi esimerkki tälläisestä modernismista on esimerkiksi sisäinen monologi, jota käytetään useammassa novellissa. Ulkopuolinen kertoja  fokalisoi näkökulmahenkilön kokemuksia ja tuntemuksia itsestään sekä fiktiivisestä maailmasta, jossa hän elää. Novellien todellisuus on näkökulmahenkilöiden todellisuutta, jota kertoja saattaa ironisoida eri keinoilla. Novellit ovat psykologisesti kiinnostavia ja sisältävät paljon symboliikkaa, jota tulkitsemalla on mahdollista päästä novellien sekä henkilöhahmojen syvempiin kerroksiin. Novelleja hallitsevat naiset, miehet ovat usein vain taustahahmoja. Elämä on sijoitettu useimmissa novelleissa seurapiireihin naisten sekä lasten keskelle ja ne kuvaavat naisten elämää. Jännitettä syntyy luokkaeroista ja usein luokka on ihmisen  ominaisuus

Valitsin tehtävääni varten novellin "Onnellisuus" (Bliss), mutta myös pienoisromaani Prelude sekä novelli Tuulee, tuulee olivat kovasti mieleeni. Oikeastaan valinta kaikkien novellien joukosta oli hankala, sillä pidin suurimmasta osasta ja olisin halunnut käyttää niistä lähes jokaista. Pidin tästä niin paljon, että ajattelin lukea myös hänen toisen suomennetun novellikokoelman Kanarianlintu ja suosittelin heti tätä luettavaksi siskolleni. Miksi en ole aikaisemmin Mansfieldiin törmännyt, miksi hänestä ei puhuta? Onneksi otin kirjallisuuden kursseja, niin pääsin kaiken sen oppimani tiedon lisäksi kokemaan upean kirjallisen elämyksen. Ja samaa suosittelen teille muille, tutustukaa Mansfieldiin ja hänen taidolla maalaamiin hetkiin, jotka tuodaan lukijalle henkilöstä käsin.

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Weilin+Göös
Ilmestynyt suomeksi: 1980
Alkuteos: The Garden Party and Other Stories (1922)
Sivuja: 297
Toimittanut: Vappu Roos

Mistä minulle: Kirjastosta

  

Kommentit

  1. Hyvä kun sinä kirjoitat Katherine Mansfieldistä nyt! Vaikkei hänestä tosiaankaan puhuta niin paljon kuin esim Virginia Woolfista tai Alice Munrosta. En ole lukenut kuin tuon mainitsemasi Kanarialinnun. Mutta se jätti sitäkin syvemmän jäljen, se teki vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun täytyy ehdottomasti lukea tuo Kanarianlintu piakkoin. 😍 On kyllä harmi, että Mansfieldin nimi on jäänyt tuntemattomaksi, vaikka hän on todella lahjakas kirjailija ja hänen vaikutuksensa novellimuodon kehityksessä merkittävä.

      Poista
  2. Olen jonkun Mansfieldin novellin lukenut iltalukio-aikoinani, ja kiinnostaisi lukea enempikin. Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
  3. Kivalta kuulostaa. Novelleja tulee luettua turhan vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, usein siksi etten pidä niistä, mutta Mansfieldin novelleihin rakastuin. 😍

      Poista
  4. Kiitos suosittelusta! Tämä täytyy muistaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti