Khaled Hossein: Tuhat loistavaa aurinkoa

 



Afganistanilaisnaisten kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi.

Khaled Hosseinin vaikuttava Tuhat loistavaa aurinkoa oli meidän #notfastbutfurious -lukupiirin yhdestoista kirja ja minun valintani. Tämä kirja on ollut ikuisuuden hyllyssäni ja roikkunut lukemattomana siellä hävettävän kauan. Kirjaa hypetettiin aikoinaan, ja edelleen, niin paljon, että kynnys kirjaan tarttumiseen nousi liian korkeaksi. Onneksi se tuli luettua nyt ja onneksi luimme tämän yhdessä lukupiirin kanssa, sillä muiden näkemykset ja kokemukset kirjasta vain syvensivät omaa lukukokemusta tästä vaikuttavasta tarinasta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa aikaan ennen omaa syntymääni aina siihen asti, että minä olen ollut lapsi eli 1960-luvulta 2000-luvun alkuun. Muistan talibaneista puhuttaneen uutisissa, mutta en ole koskaan tullut kiinittäneeksi asiaan sen kummemmin huomiota. Olen myös ollut tietoinen, että Afganistanissa naisten asema on heikko, todella heikko, mutta en koskaan tiennyt asiasta sen syvemmin. Ja minua suorastaan hävettää oma tietämättömyyteni! Talibanien hallinnon aikana naisilla ei ole käytännössä ollut asemaa lainkaan ja tuolla, kaiken tuon keskellä, jatkuvien muutoksien armoilla sotivassa maassa asuvat Mariam ja Laila.

Kaksi naista, joiden alkutaipaleet elämässä ovat täysin erilaiset, vaikkakin molemmilla murhetta täynnä. He päätyvät vaimoiksi samalle miehelle, hirviölle, joka kohtelee vaimojaan niin huonosti, että lukiessa teki aivan pahaa. Kirja sai minut niin suunnattoman vihaiseksi ja surulliseksi samaan aikaa, että minun teki useaan otteeseen mieli heittää koko kirja seinään ja huutaa ääneen. Mutta mitä se olisi auttanut? Jatkoin lukemista ja häveten edelleen omaa tietämättömyyttäni. 

Mutta kaiken kamaluudenkin keskellä on toivoa, on rakkautta ja on unelmia. Hossein tuo esille Afganistanin lähihistoriaa kahden tavallisen naisen näkökulmasta sekä kuvaa sodan julmuutta sekä sitä, miten sotakin muuttuu lopulta arkipäiväiseksi. Pommit viheltävät, mutta elämä jatkuu. Hossein tutustuttaa lukijan samalla afganistanilaiseen kulttuuriin ja elämään, vaikka samaan aikaan kirja tuo esille ajatuksia herättäviä epäkohtia kyseisessä maassa  sekä yhteiskuntakritiikkiä. Varsin hyvin Hossein on onnistunut tuomaan esiin naisten asemaa koskevia epäkohtia. Koko tätä pakettia Hossein kuljettaa eteenpäin jouhevasti, koukuttavasti sekä tyhjentävästi. Tuhat loistavaa aurinkoa repi vereslihalle ja ihastutti samaan aikaan. En yhtään ihmettele miksi tämä kirja mainitaan kaikissa Lue nämä -listoissa, kirjassa on ehdottomasti klassikko ainesta. 

Tämä ampaisee ehdottomasti vuoden parhaimpien lukukokemusten joukkoon ja saan jälleen huomata, että joudun liittymään kaikkien ylistävien äänien joukkoon. Mutta ei tätä kirjaa turhaan kehuta! Jos tätä ei jostain syystä ole vielä tullut lukeneeksi, suosittelen!

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2009
Alkuteos: A Thousand Splendid Suns (2007)
Sivuja: 399
Suomentanut: Kristiina Savikurki

Mistä minulle: Omasta hyllystä

Kommentit

Lähetä kommentti