Maria Semple: Missä olet, Bernadette

 

Gummerus, 2013. Suom. Outi Järvinen Bernadette Fox on rehellisesti omalaatuinen ihminen. Seattlelaisen yksityiskoulun äitien silmissä hän on häpeäpilkku, nörttigurumiehelleen hän on jääräpäinen kumppani, designihmisille hän on palkittu mutta erakoitunut arkkitehti. 15-vuotiaalle tyttärelleen Beelle hän on kuitenkin paras ystävä ja äiti.

Yllättäen Bernadette katoaa. Bee ryhtyy selvittämään, minne hänen äitinsä on hävinnyt ja miksi. Hän saa käsiinsä äitinsä sähköposteja ja löytää FBI:n laatimia raportteja, jotka liittyvät hänen äitiinsä. Pikkuhiljaa hän kokoaa omituisen tarinan palasia kasaan. Ehkä katoaminen liittyy siihen, että Beelle on luvattu palkinnoksi hyvästä todistuksesta perhematka Etelänavalle: ihmisallergiasta kärsivälle Bernadettelle moinen reissu laivassa muiden matkustajien kanssa voisi olla ylivoimainen koettelemus.

Missä olet, Bernadette? on välillä pähkähullu, välillä hersyvän raikas romaani täynnä tärkeitä aiheita kuten ihmissuhteita ja toisen ihmisen kohtaamisen vaikeutta.

Tämä kirja valittiin #notfastjustfurious lukupiirin heinäkuun kirjaksi. Minähän olen tämän kerran aikaisemmin lukenut ja kirjaa monisanaisesti kehunut. Arvostelu löytyy täältä. Kehuin omien muistojeni johdosta tätä kirjaa ennakkoon lukupiiriläisillekin, kuinka hauska ja viihdyttävä kirja tämä oli. No, ei varmaan tämän pohjustuksen jälkeen tule yllätyksenä, että näin vuosien jälkeen kokemus ei ollutkaan aivan yhtä hersyvän hauska kuin ensimmäisellä kerralla. 

Ensinnäkin koin kirjan toteutustyylin, jossa seurattiin erilaisia ns. dokumentteja, sähköposteja ja Bernadetten tyttären muistiinpanoja Bernadetten viimeisistä hetkistä ennen katoamista, hirvittävän sekavina. Aluksi tuntui ihan hauskalta, raikkaalta ja erilaiselta, mutta toisen kolmanneksen jälkeen tuntui ettei millään päästä asiaan. Bernadetten katoaminen on se koko kirjan suola ja sokeri, mutta siihen vaiheeseen pääseminen kestää tuskastuttavan kauan. Toiseksi, Bernadette oli rasittava henkilöhahmo ja olisi tarvinnut apua ongelmiinsa paljon aikaisemmin. Eihän tuollainen käytös aivan normaalia ole. En tykännyt Bernadettesta yhtään, vaikka hän ihastuttavasti olikin koulun klikkiytyneitä hienostelevia vanhempia vastaan ja arvostin hänen taloprojektiaan, jossa hyödynnettiin pois heitettyä materiaalia ja mitään ei heitetty hukkaan. Juuri tuollaista rakentamisen pitääkin olla nykypäivänä, kun maapallo kituu tuskissaan. Mutta muuten Bernadette oli ihan kajahtanut ja kärsi selkeästi jonkinasteisista mielenterveysongelmista. 

Kirjan lopussa, kun vihdoin ja viimein päästään muutaman mutkan kautta aikaan, kun Bernadette vain katoaa, kirjan tyyli muuttuu kuin iskusta. Olin hämmentynyt, sillä olin jo tottunut toisenlaiseen kerrontatyyliin. Loppuosio tuntui jäävän ikäänkuin irralleen muusta kirjasta ja loppuratkaisu ei tyydyttänyt minua ollenkaan. Koko spektaakkeli vain hukkaan menneen kirjeen takia, antakaa mun kaikki kestää?!? En tiedä mikä tässä vetosi niin kovasti aikoinaan, ehkä ne olivat vain ne vauva-arjen väsyttämät aivot, joille tälläinen hieman erilainen viihde oli otollista maaperää. Kaikille kirjoille on aikansa ja paikkansa. Aikoinaan tämä kirja osui oikeaan saumaan, mutta nyt en pystynyt olemaan kyseenalaistamatta kirjaa, sen henkilöitä, heidän motiivejaan tai nauramaan kirjan huumorille täysin rinnoin. 

Kirjasta tehty elokuva on kuulemma varsin hauska ja ehdottomasti katsomisen arvoinen. Se onkin tarkoitus katsoa heti, kun sattuu sopiva, elokuvan kokoinen aukko tässä hektisen lapsiperheen arjen keskellä. 

Annoin kakkoskierroksella kirjalle 2,5/5 pistettä ja samalla pudotin puolet pisteistä pois. 


Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Kirjoille tosiaan on selvästi aikansa ja paikkansa. Jossain tilanteessa iskee, jossain ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, oon nyt useamman uudelleenluvun kohdalla törmännyt tähän, ettei kaikki enää toimikkaan samalla tavalla ku vuosia sitten. Elämäntilanne on eri, elämänkokemus ja lukukokemukset on karttuneet, sitä arvostaa eri asioita kuin esimerkiksi 20-vuotiaana ja maailmakin on muuttunut kovasti lyhyessä ajassa. :D

      Poista

Lähetä kommentti