Victor Hugo: Kurjat

 


Kurjat rakentuu vaiku­ttavan keskushahmon Jean Valjeanin ja hänen ystäviensä ympärille. Tämä kaleeriorja ja kuritushuonevanki kulkee vääjäämä­ttä kohti tuhoa epäoikeudenmukaisessa yhteiskunnassa. Äkillinen henkinen havahtuminen antaa sankarille ylimääräisiä voimia taistella rikkauden ja köyhyyden sekä rakkauden ja tragedian kuohuissa kohti onnea ja vapau­tta.


Aloin urakoimaan tämän ranskalaisen klassikon parissa jo viime kesänä. Pääsin ensimmäisen osion Fantine loppuun ja taisin lopettaa koko kirjan ainoaan pitkästyttävään paatokseen eli Waterloon taisteluun. Kun huomasin Instagramissa @1001kirjaa Marin luotsaaman #kurjalukupiirin olin heti mukana. Mikä oiva tilaisuus saattaa loppuun tämä klassikko ja päästä loppuunkin yhteishengen voimalla. Luin kirjaa aina iltaisin illalla ennen nukkumaan menoa ja sain kuin sainkin kirjan luettua vain hieman aikataulusta jäljessä. 

Kurjat on merkittävä ranskalainen klassikko sillä Hugo antaa teoksessaan äänen yhteiskunnan vähäosaisille ja nostaa esille yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta. Hugon maailmassa ihmiset ovat yhteiskuntaluokkaansa sidottuja, äärimmäinen kurjuus on alempien yhteiskuntaluokkien vitsaus, eikä siltä tunnu säästyvän kukaan. Kirjan päähenkilö Jean Valjean on oikea Robin Hoodin ja Kristuksen risteymä hyvyydessään, toki vasta heräämisen jälkeen, johon liittyvät kiinteästi kaksi kynttilänjalkaa, ja lähimmäisen rakkaudessaan. 

Luin lyhennetyn version ja pidin lukemastani, paljon. Vaikka en ihastunut heti ja oikopäätä, vaan lämpenin hitaasti ja maltilla. Mutta mitä pidemmälle pääsin, sitä enemmän ihastuin. Täysipitkää versiota en olisi jaksanut lukea, sillä jo tässäkin oltiin sietokyvyn rajoilla kaiken yksityiskohtaisella kuvauksella. Teos sijoittuukin kirjallisuuden historiallisissa tyylikausissa ranskalaisen romantiikan loppuun ja on yhdenlainen testamentti kyseiselle aikakaudelle, mutta myös tervehdys realismin sisääntulolle. 

Kirja keskittyy Jean Valjeanin tarinaan, mutta sisään mahtuu myös paljon muuta köyhyyden ja kurjuuden lisäksi. Ranskan vallankumous on kirjassa keskeisessä osassa ja läpi teoksen alleviivataan monarkian kannattajien ja tasavaltalaisten vastakkain asettelua. Kirja herättää lukijan tunteita moraalisilla kysymyksillä, kehyshenkilöiden kovilla kohtaloilla sekä Cosetten ja Mariuksen herkällä rakkaustarinalla. Mutta toisen onni on usein toisen epäonni, kuten mm. Eponine saa tarinan edetessä huomata. Rakkaus on kuitenkin kantava voima. Juuri tunteellisuuden puolesta kirja onkin romantiikka omimmillaan, mutta yhteiskuntakriittinen taustaääni menee realismin puolelle. Jean Valjeanin lähes yli-inhimillisten voimien sekä sankaritekojen ihannointi on taas tyypillistä romantiikan ajan kirjallisuudelle. 

Kiinnostava klassikko, eikä todellakaan mikään kuivan kälpäkkä yhteiskuntakriittinen teos. Kurjat on monikerroksinen, täynnä kiehtovia henkilöhahmoja ja ajankuvaa, taidolla kirjoitettu ja kriittisellä otteellaan ajatuksia herättävä. Mutta se onnistuu myös vetoamaan tunteisiin, sillä kyyneleiltäkään en välttynyt lukiessa. Tärkeä teos Ranskan kirjallisuudelle ja ehdottomasti lukemisen arvoinen klassikko, jonka runsasta sivumäärää ei kannata missään tapauksessa kavahtaa. Hugo osaa hommansa. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä! 

Kommentit

  1. Tätä en ole vielä lukenut, mutta suunnitelmissa on! Näin vuosia sitten sen viimeisimmän filmatisoinnin ja se teki vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvä, siis se uusin filmatisointi. :) Ja kirjakin on palkitseva, kun antaa sille vain mahdollisuuden. :)

      Poista
  2. Loistavalta kirjailijalta loistava klassikkoteos. Oma lempparini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä upea klassikko. Tekisi mieli lukea seuraavaksi se Notre-Dame Hugolta. :)

      Poista

Lähetä kommentti