Menolippu menneisyyden Turkuun!

Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-sarjan viimeinen osa Puuvillatehtaan kilpailija ilmestyi vastikään ja paketoi kasaan menneisyyden Turkuun sijoittuvan ihastuttavan trilogian. Pidin valtavasti Antellin ajankuvasta, lempeän keveästä kerronnasta sekä Barkerin perheen jäsenistä. Pientä feministiä minussa ilahdutti myös naishahmot, jotka omalta osaltaan kapinoivat perinteistä ahdasta naisen roolia vastaan. Olen viihtynyt Puuvillatehdas-kirjojen parissa niin hyvin, että minua aivan harmittaa heittää hyvästit Barkerin suvun naisille! Varsinkin kun viime vuonna jouduin heittämään hyvästit myös Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjan jo läheisiksi käynneille henkilöhahmoille. Jotain uutta ja vastaavaa täytyisi löytyä nyt kotimaisen historiallisten sarjojen nälkään, kun Hovimäetkin on jo luettu ja Mustosen uuden sarjan avausosaa jonottelen edelleen kirjastosta. Toivon myös hartaasti, että saamme kuulla Antellista vielä lisää, vaikka Puuvillatehdas-trilogia tulikin päätökseensä, sen verran koukuttavasti ja kiinnostavasti Antell historiasta kirjoittaa.

Puuvillatehdas-sarjan aloitti vuonna 2021 Puuvillatehtaan varjossa, joka kertoo rovasti Stenroosin tyttärestä Jennystä. Jenny on nuorena leskeksi jäänyt leiskuva luonteinen nainen, jota kovat ajat eivät ole lannistaneet. Ahkera Jenny on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen. Turun seurapiireissä Jenny tutustuu puuvillatehtaan johtajan poikaa, Frederik Barkeriin, ja uudistusmieliseen Kosti Vanhaseen. Kolmidraama on siis valmis. 

Puuvilla tehtaan varjossa tarjoaa uskomattoman elävän aikamatkan yhteen Suomen kauneimmista kaupungeista, eli Turkuun. Ajankuva toi mieleeni Mustosen kirjat ja olin heti myyty. Pidin Jennystä myös ensisilmäyksellä, naisasioista kiinnostunut omantienkulkija, joka poikkesi monista aikalaisistaan radikaalien mielipiteidensä johdosta. Toki kirja sijoittuu siihen historialliseen maailmanaikaan, kun säätyläisyhteiskuntaa ravistelee Suomen teollistuminen, työväenliike nostaa päätään ja Minna Canthin hengessä monet naiset nousevat vaatimaan tasa-arvoa. Jenny viis veisaa siitä, mitä muut ajattelevat hänestä ja on rohkeasti sitä mitä on. Romantiikkaakin on mukaan ujutettu sopivassa suhteessa, sillä tehtaanperijän ja Jennyn välillä tuntuu olevan kemiaa, eikä kosijoista ole muutenkaan pulaa Jennyn oven takana. Myös iki-ihana Turku nousee kauniisti esille Antellin kertomana. Toisin sanoen, tässä trilogian aloitusosassa on kaikki palaset kohdallaan ja on herkkua kotimaisesta historiallisesta fiktiosta kiinnostuneille lukijoille.

Trilogian seuraavassa osassa, Puuvillatehtaan perijässä, pääosassa nähdään Jennyn ja Frederikin ottotytär Martta, joka palaa Ruotsista kotikaupunkiinsa Turkuun ja saa töitä kansankirjastosta. Puuvillatehtailija Robert alkaa tutustuttamaan Marttaa seurapiireihin, mutta lapsuudenystävä Juho vetää kovasti Marttaa puoleensa. Seurapiirit muistuttavat Marttaa myös tämän alhaisesta syntyperästä, vaikka Martta onkin nyt osa Barkerien sukua. 

Ajassa ollaan siirrytty eteenpäin seuraavan sukupolven pariin ja 1900-luvun alkuun, kun teollistuminen on ajamassa yhä enemmän luokkajaon murtumiseen. Kirjan parissa päästään toki taas Turkuun, mutta myös Naantalin kylpylään sekä seuraamaan yhteiskuntaa ravisuttavaa suurlakkoa. Ajankuva on jälleen erinomaista, hienovireistä romantiikan juonnettakaan ei olla unohdettu. Antell kirjoittaa kevyesti, mikä on taito sinänsä, sillä historiallisista romaaneista on helppo kirjoittaa liian paatoksellisia ja yksityiskohtaisia, tunkkaisia ja raskaita. Näilläkin järkäleillä on toki paikkansa, mutta itse olen nauttinut kevyestä viihteellisestä otteesta, joka samalla kuitenkin opettaa historiasta - varsinkin, jos vaivautuu lukemaan kirjailijan jälkisanat. 

Kahden ensimmäisen osan väliin mahtuu ns. spin off-kirja Joulu Örndahlin ruukissa, joka ilmestyi vain äänikirjana. Se ei ole välttämätön osa (tai puolikas osa) trilogian kannalta, mutta halusin sen kuunnella ihan puhtaasti sarjan fanittamisen takia. Kirja kertoo edellisestä osasta tutun Martan nuoruusvuosista Örndahlin ruukkikartanossa, joka valmistautuu joulun viettoon. Ruukinpatruunan ottotyttärellä riittää puuhaa jouluvalmisteluissa ja vähävaraisten auttamisessa. Samalla kaikki jännittävät joutaako Frederik-setä jouluksi kotiin liikematkaltaan. Joulujuhlassa Martta silmäilee varovaisesti sepän poikaa Antonia, johon hän on tutustunut ruukin lainakirjastossa. Ilo muuttuu kuitenkin äkkiä, kun Martan pikkuveli Aapo vajoaa jäihin. 

Aivan loistava joulukirja, harva joulukirjana markkinoitu kirja tavoittaa kunnollista joulunhenkeä ja tunnelmaa, ellei sitten lue lastenkirjoja. Mutta tässä äänikirjassa joulun tuoksut ja tunnelman saattoi aistia vahvasti. Antell pitää jälleen otteessaan kiinnostavalla tarinalla ja ajankuvalla, siksipä toivoinkin että kirja olisi ollut pidempi! Kaikkea ei voi kuitenkaan saada, joten täytyi vain olla tyytyväinen tästä ihanasta välipalakirjasta, joka antoi vähän lisää meille Puuvillatehdas-sarjan ahmijoille ja vei meidät Örndahlin ruukinkartanon tunnelmalliseen joulunviettoon. 

Puuvillatehtaan kilpailijan
luin loppuun vain pari päivää sitten. Olipas jännittävä lopetus sarjalle ja enemies to lovers-trooppi romantiikka puolella kutkutteli oikein mukavasti romantiikkaneuronejani. Edelleen ajankuvalle täytyy nostaa hattua sekä mukaansatempaavalle tarinalle. Kevyt kerronta kuljettaa tarinaa kuin siivillä eteenpäin ja avaa lukijoille kaikkien kolmen sukupolven naisten tarinoiden päätepisteen. Nyt eletään jo 1920-lukua ja tulisieluinen Paula Barker toimii Barkerien puuvillatehtaan reklaamipäällikkönä. Ajat ovat kuitenkin haastavat ja tehtaan tulevaisuus näyttää olevan vaakalaudalla. Littoisten verkatehtaan nuori johtaja Richard Falke tarjoutuu ostamaan Barkerin puuvillatehtaan, mutta Paula päättää tehdä kaikkensa ettei tehdas joutuisi Falken kynsiin. Richard ärsyttää Paulaa aivan raivostuttavuuteen asti, ja kipinät lentelevät kun nämä kaksi vahvaa persoonaa ottavat yhteen. Nyt lukija pääsee perehtymään historiallisen Turun liike-elämään sekä kimalluksen vuosikymmeneen Suomessa. Kolme sukupolvea Barkerin suvun naisia yhdistyvät - moderni Paula, äidillinen Martta sekä lämminsydäminen Jenny-mummo - samojen kansien välissä.

Nyt oli taas läsnä sitä naisten kapinahenkeä. Paula on henkeen ja vereen moderninainen, joka haluaa tehdä uraa eikä taivu olemaan vain säyseä vaimoihminen. Miesten maailman rajoja täytyy murtaa, sillä kyllä naisetkin pystyvät siinä missä miehetkin. Räiskyvä Paula oli henkilöhahmo minun makuuni. Hieman jäi harmittamaan kuitenkin se, että vaikka mielestäni niin Paula, Martta kuin Jennykin saivat arvoisensa lopetuksen tarinalleen, niin Jennyn ja Martan tarinoiden loput olivat liian paljon samankaltaisia. Myös Martan tarinan loppuhuipennus tuntui ehkä hieman hätiköiden kirjoitetulta. Se oli hauska yllätys, mutta mielestäni tämä juonenpään solmiminen kokonaisuuteen sulavasti olisi kaivannut hieman enemmän pohjustusta ja perustelua. Mutta, ajatus tästä oli vain ohimenevä tuulahdus kokonaisuuden ollessa kuitenkin verraton ja varsin viihdyttävä. En sitä lopulta jäänyt suuremmin murehtimaan. 

Jos Puuvillatehdas-sarjan kirjat ovat vielä jostain syystä lukematta ja pidät historiallisesta fiktiosta, vahvasta ajankuvasta, hienovireisestä romantiikasta, viihteellisestä tarinasta ja kevyestä sekä sujuvasta kerronnasta, kannattaa tutustua. Ensimmäisen luettuasi haluat luultavasti lukea sitten kaikki kolme ja joulun alla vielä kuunnella Joulun Örndahlin ruukissa. Tämä kirjasarja on ollut paljon näkyvästi esillä, ainakin minun omassa somekuplassani, ja sen käännösoikeudet on myyty jo neljään maahan, joten Antellin menestyssarja on aloittanut myös valloittamaan maailmaa!

Kommentit